Artık üst düzey yöneticiler de geçinemiyor: Şirketten avans çekme dönemi

Artık üst düzey yöneticiler de geçinemiyor: Şirketten avans çekme dönemi
Büyük şirketlerde çalışan üst düzey yöneticiler de aldıkları ücretlerle geçinemez duruma geldi. Yöneticiler de avans çekmeye başlarken, şirketler avans çeken çalışanlara dönük önlemler aldı.

Artı Gerçek - Dar gelirli ayakta kalmak için borç batağına girerken büyük şirketlerde çalışan üst düzey yöneticiler de aldıkları ücretlerle geçinemez duruma geldi.

Özellikle son dönemlerde fahiş zamlanan okul ücretleri ve sağlık giderleri nedeniyle şirketinden avans çekenlerin sayısı da artıyor.

Türkiye’de yaklaşık 1.6 milyon öğrenci özel okullarda eğitim alıyor. Aylık okul ücreti ödemeleri 20-30 bin TL’yi buluyor.

Cumhuriyet'teb Şehriban Kıraç'ın haberine göre; şirketler de avans çeken çalışanlara dönük çözümler geliştiriyor. Şirketler çalışanlarına tamamlayıcı sağlık sigortası yapmasına rağmen, kapsam dışındaki sağlık giderleri için çalışanlar daha fazla borca ihtiyaç duyuyor. Bazı şirketler sadece sağlık ve eğitim giderleri için çalışana avans çekme imkânı tanıyor.

Öte yandan işverenin çalışana avans ödenebilmesi için üç koşulun bir arada bulunması gerekiyor. İşçinin zorunlu bir ihtiyacının ortaya çıkmış olması. İşveren avansı hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda olmalı. Ve işçi o güne kadar çalıştığı günlerin toplamı kadar avans tutarı talep etmeli.

ÜÇ AYDA GERİ ÖDEME

Bazı şirketler avans miktarını 1.5 maaşla sınırlı tutarken çekilen avansın üç ay içinde geri ödenmesini istiyor ya da maaştan kesiyor. Bazı büyük şirketler örneğin 400 bin TL’lik eğitim giderinin yüzde 60’ını üst düzey çalışanına, müdürlere ya da direktörlere avans olarak ödüyor. 8 ile 10 ay içinde çalışanın maaşından kesiliyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar