Avrupa borsaları son yılların en düşük seviyesinde

Avrupa borsaları son yılların en düşük seviyesinde
Trump'ın Avrupa'dan gelen seyahatlere 30 gün yasağı koymasının ardından Avrupa borsaları Haziran 216'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Borsa ekside, dolar 6,23'lerde.

ARTI GERÇEK - Koronavirüse dair artan endişeler küresel piyasalarda çöküşe neden oldu. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın 30 gün için seyahat yasağı koymasının ardından Avrupa borsaları Haziran 216'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, bu sabah yüzde 4.9 düşerek Haziran 2016'dan beri en düşük seviyeye indi. Endeks böylece ayı piyasasını derinleştirdi.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 5'e yakın düşerken, Almanya'da DAX yüzde 5,3, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 4,5, İtalya'da FTSE MIB yüzde 2,6, İspanya'da IBEX 35 Endeksi yüzde 5,2 oranında geriledi.

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin koronavirüsün yayılmasını durdurmak için Avrupa'dan seyahatleri 30 gün için kısıtlayacağını açıklamasının akaryakıt talebinin daha da azalacağı endişelerini artırması sonucu sert düştü.

Çin'de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs küresel piyasalarda etkisini sürdürmeye devam ediyor. Virüsün Türkiye'de de görülmesi TL varlıklar üzerindeki baskıyı artırdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını belirtmesiyle dolar önceki gün yükselişe geçerek 6,18'i görmüş, kur dün öğlen saatlerinde de 6,20'nin üzerine çıkmıştı.

Bu sabah dolar en düşük 6.20'yi görmesinin ardından 6,23'e kadar yükseldi. Euro 7,03'ün üzerinde. BIRST 100 Endeksi ise güne yüzde 3'e varan düşüşle başladı. Işık FX kurda 6,20'nin üzerinde kalıcılığın devamı halinde ilk hedefin 6,25 seviyesi olabileceğini, bu bölgenin de kırılması halinde 6,30'lara doğru bir hareket görülebileceğini kaydetti.

Bugün Merkez Bankası'nın haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklanacak. Yabancı yatırımcılar önceki hafta Türk hisse senedi ve tahvil piyasalarında satış yapmıştı. Günün devamında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek, bankanın Fed ve İngiltere Merkez Bankaları'nı takip ederek faiz indirimi yapması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) koronavirüs salgınını pandemi olarak ilan etmesiyle diğer gelişen ülke para birimlerinde de değer kaybı görüldü. Bu sabah itibariyle dolara karşı en fazla değer kaybeden para birimleri Meksika pesosu, Güney Afrika randı ve Güney Kore wonu oldu.

KÜRESEL HİSSE SENEDİ PİYASALARINDA SATIŞ DALGASI

Vadeli petrol kontratları Londra'da, Trump'ın ülkesinin koronavirüse yönelik tedbirlerini açıklayacağı dört gözle beklenen konuşmasından hemen önce yukarı bir hareket yaptıktan sonra yüzde 7 kadar düştü. Trump, Kongre'ye ücretlilerden alınan vergiler konusunda kolaylık getirilmesi çağrısında bulunurken, detaylı bir kurtarma paketi açıklamadı. Bu açıklama piyasaları yatıştırmaya yetmedi ve küresel hisse senedi satış dalgası derinleşti.

Ham petrol, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) dün küresel pandemi olarak nitelediği virüsten dolayı talep görünümünün kötüleşmesinin Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki petrol fiyat savaşı ile çakışmasının etkisi ile bu hafta değerinin dörtte birini kaybetti.

AIRBUS HİSSELERİ SEYAHAT YASAĞI HABERİYLE ÇAKILDI

Uçak ve askeri ekipman üreticisi Airbus SE'nin hisse senetleri, ABD'nin Avrupa'ya seyahat yasağı kararının ardından sert düştü.

ABD Başkanı Donald Trump, cuma gecesinden itibaren Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını, İngiltere'nin bundan muaf tutulduğunu açıkladı.

"Avrupa Birliği, gerekli önlemleri almada başarısız oldu" diyen Trump, ABD'ye bu ülkelerden gelen kişiler yoluyla virüsün taşındığına dikkati çekti.

Airbus hisse senetleri perşembe günkü açılışta yüzde 10'nun üzerinde değer kaybetti. Avrupa merkezli havacılık şirketinin hisseleri bu hafta yüzde 13,87 düştü.

PETROL TALEBİNİN ÇÖKEREK DİBE VURMASI BEKLENEBİLİR

Petrol piyasasında pay alma kavgası çarşamba günü, Saudi Aramco'nun petrol üretme kapasitesini günlük 13 milyon varile çıkacağı yolundaki planlarını açıklaması ve Abu Dhabi National Oil Co.'nun gelecek ay petrol üretimini mümkün olan en yüksek seviyesine çıkaracağını duyurması ile yoğunlaştı.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "Tüm dünyanın karantinaya girmekte olduğunu görüyoruz. Petrol talebinin çökerek dibe vurması beklenebilir ve petrol tüketimine ilişkin önceki tüm projeksiyonlar artık kapı dışı" değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NIN KARARI BEKLENİYOR

Günün devamında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı izlenecek. Bankanın mevduat faizlerini düşürmesi bekleniyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, bankanın gerekirse tüm araçları kullanacağını belirtmiş ancak hükümetlerin de önlemler alması gerektiğine dikkat çekmişti.

TAYLAND BORSASI'NDA İŞLEMLER DURDURULDU

Tayland'da hisse senedi borsasının yüzde 10 düşmesiyle birlikte işlemler durduruldu. Hisse senetlerindeki küresel çöküş sürerken, yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasıyla Tayland hisseleri finans krizinden bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Bangkok'da Principal Asset Management Co. fon yöneticisi Win Phrompaet, "Piyasa artık küresel yatırımcıların korkusuna daha çok tepki veriyor. Bu alıma başlama zamanı olabilir, piyasa aşırı tepki gösterdi" dedi.

Tayland Başbakan Yardımcısı Somkid Jatusripitak, hisse senedi piyasasını desteklemek için fon hazırlanabileceğini, Maliye Bakanlığı ve Tayland Borsası'nın detaylar üzerinde çalışacağını belirtti.

Ayrıca Tayland Ticaret Odası Üniversitesi'nin açıklamasına göre Tayland'da tüketici güveni şubat ayında 64,8 ile Nisan 1999'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Covid-19 salgını ve yıllık bütçe ertelemesinin güven kaybında etkili olduğu belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar