Avrupa’da 'anti turizm' dalgası
Başta Venedik ve Barcelona olmak üzere Avrupa'nın en çok turist çeken şehirleri kontrolsüzce artan turizmi, 'anti-turizm' yürüyüşleriyle protesto ediyor.
EKONOMİ - Avrupa'nın en çok turist çeken şehirleri Venedik ve Barcelona'da yakın zamanda başlayan turizm karşıtı protestolar dur durak bilmiyor. Yerli nüfusun artan turist sayısının getirdiği yoğunluk, maddi hasar ve yükselen kiralara dikkat çekmek için toplandıkları "anti-turizm" yürüyüşleri, Dubrovnik ve Roma gibi popüler turizm noktalarına yayılmaya devam ediyor.
NE KADAR TURİST ÇOK TURİST?
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO) son verilerine göre, Avrupa şehirlerine gelen turist sayısı bu yılın ocak-nisan ayında yüzde 6 artış gösterdi, ve gelecek aylarda da yavaşlayacak gibi durmuyor. 2016'da küresel toplam yabancı turist sayısı 1,23 milyara ulaştı, ve bunun yüzde 50'sini, yani 615 milyon kadarını Avrupa şehirleri çekiyor. İngiliz gazetesi The Guardian'a göre, 20 milyona yakın turist alan Venedik'te yerli halkın nüfusu sadece 55 bin. İspanyol şehirleri toplamda 75.6 milyona yakın turist alabiliyor.
Türkiye'ye 2016'da gelen toplam yabancı turist sayısı Turizm Bakanlığı verilerine göre, 25 milyonun biraz üzerinde. 2017'nin ilk altı ayında ise bu rakam henüz 12 milyon ve bunun yaklaşık yüzde 35'i, yani 4,5 milyona yakını İstanbul'a gelen ziyaretçiler.
Artan yoğunluk Avrupa'nın popüler şehirlerde yaşayan halkı zorluyor. Özellikle son yıllarda popüler olan Airbnb ve benzeri portallar şehirlerdeki kira fiyatlarını yükseltip, yerli halkı evlerinden ediyor. Bunun dışında tarihi değer taşıyan mekanların yoğunluğu kaldıramaması otoritelere göre hem şehirlerin dokularına, hem de yaşam standartına zarar veriyor.
Geçen aylarda dış alanlarında yemek ve alkol yasakları getiren İtalyan hükümetinde son gündem Venedik'te turist sayısını kısıtlama planları. Eğer başarılı olunursa günlük ziyaretçi sayısı yakından takip edilecek ve kapasite aşıldığı an turistlerin şehre girişi ertelenecek ya da engellenecek. Hırvatistan'ın en popüler şehri Dubrovnik'te de yeni regülasyonlar düzeni bozan turistlerle başa çıkabilmek için kuvvetli maddi cezalar uygulamaya başladı.
TURİZM KARŞITLIĞI MI, MİLLİYETÇİLİK Mİ?
Turizm yoğunluğunun getirdiği sıkıntıların yanında sağladığı maddi kazanç da göz ardı edilemez büyüklükte. 2016 verilerine göre İspanya'nın sadece turizm geliri 60 milyar dolar.
Peki problem ne? En olaylı geçen protestolaın olduğu Barcelona'da olayların şiddetlenmesinin arkasındaki güç genç politik Katalanlardı. Bu da akla hoşnutsuzluğun altında yatan sebeplerin ne kadar lokal yaşam standartı, ne kadar politik ve sosyal bir yabancı karşıtlığı olduğu sorusunu getiriyor.
Gerek Donald Trump, gerek Brexit derken 2016-2017 yıllarına dünyanın sağ odağa kaydığı inkar edilemez.
Son yıllarda Avrupa'da yükselen sağ odaklı partiler seçimle iş başı yapamamış olsalar da Avrupa ülkelerinde gözardı edilemeyecek bir nufüs oluşturuyorlar ve sıklıkla yabancı karşıtı söylemlere destek veriyorlar.
Bu da direkt politik kararları etkilemese de Avrupa'da "yabancı" olmanın zorlaştığı bir sosyal ortamın oluşmasına katalizör oluyor. Barcelona'da kullanılan pankartlar turistlere karşı sıklıkla şiddet ve nefret içermekle beraber Venedik'te 2000 kişinin yürüdüğü protestonun tonu daha sakinleşmişti. "Yabancı" sözcüğünün kullanılmadığı Venedik protestosunda odak, şehirdeki kirlilik ve yükselen kiralardı.
Birleşmiş Milletler Turizm Organizasyonu ve benzeri kurumlar Avrupa'yı sakinliğe davet ediyor, ancak protestolar duracak gibi değil. Bir sonraki protesto İspanya'nın popüler tatil lokasyonlarından Mallorca'da 17 Ağustos'ta gerçekleşecek.