Avrupa'da faiz 15 yılın zirvesinde

Avrupa'da faiz 15 yılın zirvesinde
Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak, 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Ana refinansman faizi yüzde 3,50, marjinal fonlama tesisi yüzde 3,75 ve gecelik mevduat faizi yüzde 3 seviyesine çıkarıldı.

Artı Gerçek - Bankacılık krizi nedeniyle dikkatlerin çevrildiği Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentisi doğrultusunda 50 baz puan faiz artırdı. Karar metninde, enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer aldı. Metinde belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi. İleriye dönük faiz artışına ilişkinse renk verilmedi.

Banka ana refinansman faizini yüzde 3,50, marjinal fonlama tesisini yüzde 3,75 ve gecelik mevduat faizini de yüzde 3 seviyesine çıkardı.

Açıklamada, bankacılık krizine ilişkin "Euro Bölgesi bankacılık sektörü, güçlü sermaye ve likiditesi ile dayanıklı" değerlendirmesine yer verildi.

RESESYON ENDİŞELERİ ARTTI

ABD'de üç bankanın geçen hafta kapanmasının ardından İsviçre merkezli banka Credit Suisse'in hisseleri de dün yüzde 22 değer kaybetti. Credit Suisse'in en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla yaşanan sarsıntı, İsviçre Merkez Bankası'nın 54 milyar dolarlık desteğiyle şimdilik atlatıldı.
Bankacılık krizinin yarattığı en büyük risk olarak, bankaların, ekonomilerin büyümesini destekleyecek krediler vermek yerine, kendi finansal durumlarına odaklanmaları ihtimali olarak görülüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar