Bahçeli, emekliye maaş zammı için dediğinin tam tersini yaptı

Bahçeli, emekliye maaş zammı için dediğinin tam tersini yaptı
Emekli maaşına yüzde 25 zammın yüzde 34'e çıkartılması teklifi, TBMM'de AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. Bahçeli salı günü yaptığı açıklamada, emekliye yüzde 25 zammın yetersiz olduğunu belirterek, 8 bin lira seyyanen artış önerisinde bulunmuştu.

Artı Gerçek - 15 milyon emeklinin zam oranı bu gece kesinleşti. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen teklifle, emekli maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 25'te kaldı.

Zam teklifinin görüşmeleri sırasında MHP grubunun çelişkili tavrı dikkat çekti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salı günü partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, yüzde 25'lik zam teklifinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Emeklilerimizi yapılan yüzde 25 maaş zammı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. İlk olarak memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 binlik artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına da yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir" çağrısında bulunmuştu.

MHP KENDİ ÖNERİSİNİ UNUTTU!

Memur ve işçi emeklilerine zam teklifi dün TBMM Genel Kurulu'na gelirken, MHP grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Bahçeli'nin emekli zammına ilişkin çağrısını özetleyerek, "Çalışmalar elbette yapılacak, mütalaa edilecektir. Bütçe imkanları çerçevesinde dile getirilen görüşlerimiz mutlaka dikkate alınacaktır" dedi.

Mecliste grubu bulunan muhalefet partilerinin temsilcileri de, emekli maaşlarına en az, asgari ücrete yapılan yüzde 34 oranında zam yapılması teklifinde bulundu.

Ancak, muhalefetin önerisi, Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. MHP milletvekillerinin, genel başkanları Devlet Bahçeli'nin çağrısına rağmen, emekli maaşı zammının yüzde 25'in üstüne çıkartılması önerisini reddetmesi dikkat çekti.

SELVİ'NİN 'KULİSİ' BOŞ ÇIKTI

Öte yandan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, zam görüşmelerinin Meclis gündemine geldiği dün kaleme aldığı ve bugün gazetede yayınlanan köşesinde, "Emeklilere zamla ilgili madde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la istişare edilmek üzere bugüne bırakıldı. Klasik bir cümle vardır. 'Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrildi' diye ama emeklilerimizin hem gözleri hem kulakları Erdoğan’a çevrilmiş durumda. Gerçekten de emeklilerimiz ciddi geçim sıkıntısı yaşıyor" diye yazdı.

Birçok internet sitesi de Selvi'nin bu yazısını haberleştirdi. Oysa memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammı belirleyen teklif, gece yarısı TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek, kesinleşti. Böylece memur, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin kök maaşına yüzde 25 zam yapıldı.

Muhalefet, söz konusu artış oranının yüzde 34 olması yönünde önergelerinin kabul edilmediğine dair şerh düştü. Muhalefet şerhinde şöyle denildi: "Memur emeklilerinin aylıklarını artıran bu zam miktarı tarafımızca yeterli bulunmamaktadır. Bu konuda söz konusu artış oranının yüzde 34 olarak tespiti ve en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi konusunda verdiğimiz önergeler kabul görmemiştir."

Ek bütçede de emeklilere yönelik bir kalem yer almadı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar