Emekliler Mersin ve Eskişehir'de sokağa indi: 'Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz'

Mersin ve Eskişehir'de emekliler, enflasyondaki artışın sürmesine rağmen kendileri için yüzde 25 maaş zammı planlanmasına tepki gösterdi. İki kentte düzenlenen eylemlerde, "Geçinemiyoruz, insanca yaşayamıyoruz" mesajıyla iktidara tepki vardı.

Artı Gerçek - Emekli maaşlarına yapılması planlanan yüzde 25 oranındaki zam emeklileri sokağa dökmeye devam ediyor. Ekonomik krizin faturasının kendilerine kesildiğini belirten emekliler, Mersin ve Eskişehir'de yaptıkları eylemlerle insanca yaşayabilecek ücret talep etti.

'KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYECEĞİZ'

Emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam öngören yasa teklifinin TBMM Genel Kuruluna gelmesinin beklendiği saatlerde Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, Yenişehir Belediyesi Aşevi'nin önünde eylemdeydi. Şube Başkanı Oktay Canpolat, “Biz emeklilerin, emekçilerin bu ülkenin bu ekonomik krize düşmesinde şu kadarcık payımız yok. Bu krizin, bu zamların faturasını asla ödemeyeceğiz” dedi.

2000 sonrasında uygulanan IMF politikaları nedeniyle emeklilerin refah paylarının kademe kademe düşürüldüğünü vurgulayan Canpolat, "Biz insanca yaşamak istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz Hakkımızı istiyoruz” diye konuştu. Emekliler aşevi önündeki eylemde “Suskun toplum istemiyoruz” “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

'BORÇLARLA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORUZ'

2021 Tüm Emekliler Sendikası üyeleri de Özgür Çocuk Parkı'nda eylemdeydi. Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Emeklileri yüzde 25 maaş artışına mahkum etmek onların ekmeğine el uzatmaktır, yoksullaştırmaktır. Üstelik Hazine katkısıyla 7 bin 500 TL alan milyonlarca emekli bu sahte artıştan bile yararlanamayacaklar. Oysa ki en düşük emekli maaşının asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 15 bin 962 TL olması gerekirdi” dedi.

Emeklilerin artık 'yeter' dediğini, isyan ettiğini belirten Kurt, “Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz, insanca yaşayamıyoruz. Bayramlarda dahi çocuk ve torunlarımıza en ufak bir harçlık veremiyor, bankalardan veya yakınlarımızdan zorlukla alabildiğimiz borç paralarla yaşam mücadelesi veriyoruz” diye konuştu.

'EMEKLİLERİ ŞİMŞEK ÇARPTI'

Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu (AHPADİ) de Eskişehir'de eylemdeydi. Eyleme CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, Demokrat Parti Eskişehir İl Başkanı Hüseyin Özcan, Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl de destek verdi.

AHPADİ Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş, “Maaşlarına hizmet yılı ve prime dayalı, hakkaniyetli bir artış beklerken, yüzde 25 oranında artış yapılması konusundaki hükümet teklifi emeklileriyıktı. Emeklileri şimşek çarptı, emeklileri Mehmet Şimşek çarptı” dedi.Reva görülen yüzde 25 zammın daha emeklinin cebine girmeden iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini vurgulayan Ektaş, “Bu ücretlerle evinize et, balık süt alabilir misiniz? Bu ücretlerle ayda bir kez olsun dışarıda ailece yemeğe çıkabilir misiniz? Bu ücretlerle, torunlarınıza harçlık verebilir misiniz? Bu ücretlerle, yılda bir kez tatil yapabilir misiniz? Emeklilere reva görülen bu zam oranı adaletsizliktir, haksızlıktır, vicdansızlıktır” diye konuştu.

Öne Çıkanlar