Bakan Bilgin: EYT'de şartları dolduran 1,5 milyon kişi var

Bakan Bilgin: EYT'de şartları dolduran 1,5 milyon kişi var
Çalışma Bakanı Bilgin, sözleşmeli memurları bu ayın içerisinde kadrolu hale getireceklerini söyledi. EYT'den emekli olacaklara ilişkin de ilk kez rakam telaffuz eden Bilgin, 'şartları dolduran 1,5 milyon kişi olduğunu' söyledi.

Artı Gerçek - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için tarih verdi. Bilgin, EYT teklifinin aralıkta TBMM'ye sunulacağını ve 2023’te yürürlüğe gireceğini söyledi.

EYT düzenlemesinden yararlanacak kişi sayısını da ilk kez açıklayan Bilgin "Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var" dedi.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Bilgin EYT, sözleşmeli personel ve asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Bilgin özetle şunları söyledi:

EYT: Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyi aralık ayı içinde Meclis'e takdim edeceğiz. Kapsamlı bir çalışma yaptık. Şu anda EYT şartlarını oluşturan 1,5 milyon insanımız var. Bu şartları taşıyanların yüzde 87'si özel sektörde. EYT, 2023’te uygulanacaktır. Bu sorunu çözüyoruz. Öyle beklemeye niyetimiz yok. Aralık ayında Meclis’e geldiğinde göreceksiniz. Bu sorunun bilinmeyen ya da göz ardı edilen tarafı şudur; EYT’li insanların büyük çoğunluğu 4/A’lılardır yani SSK primi ödeyen işçilerimizdir. Dolayısıyla onların da önemli bir kısmı, yaklaşık yüzde 87'si bir işte çalışmaktadır. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Ben her gün veya her hafta bir odayı dinliyorum, işçileri dinliyorum. Bütün tarafları tamamlamak üzereyiz, bitiyor zaten görüşmelerimiz. Onların taleplerini alıp değerlendirdik, biz yolumuzu belirledik ama onların da bu süreçte yeni talepleri var. Kimse endişe etmesin veya herkes emin olsun, bu sorun bu sene Meclis’te çözülmüş olacak. Meclis'in de gerekli olan önerilerimizi dikkate alarak kararını vereceğini düşünüyorum

SÖZLEŞMELİ PERSONEL: Sözleşmeli personelin (yaklaşık 600 bin kişiyi ilgilendiriyor) kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmaları bu ay içinde bitireceğiz. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde onu uygulamaya geçireceğiz.

ASGARİ ÜCRET: Temmuzda enflasyona karşı ücretleri koruyucu bir düzenleme söz konusu değildi ama temmuzda reel ücretlerdeki erimenin ortaya koyduğu tabloyu görünce buna bizim müdahale etmek gerekliliği ortaya çıktı. Şimdi de aynı şeyleri yapacağız. Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz. Aralık ayının ilk haftasında komisyonu toplayacağız. Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak.

İŞ CİNAYETLERİ: Maden kazalarının bitmesi lazım, iş kazaları en önemli sorunumuz. Bunun birinci sebebi şu; Bir teknoloji sorunu var. Madenlerde teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek lazım. Bütün işletmeler özel bir kuruluştan iş sağlığı güvenliği hizmeti satın alıyor. Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. Patronun, İşletmenin ödediği iş güvenliği, iş sağlığı müessesi işleyebilir mi?
Bunun pratik faydası olmadığı ortada. Bir kanun teklifi hazırlayacağım, değiştirilmesini öneriyorum. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar