Bakan fiyat düşer, üretici artar diyor
Ekonomi Bakanı Zeybekci, et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi sonrası fiyat düşüşlerinin temmuzdan itibaren görüleceğini söylerken, TZOB fiyatların yükseleceği görüşünde…
EKONOMİ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesiyle ilgili olarak, "Fiyat oluşumunda sağlıksız bir yapı var. Fiyat oynaklığında dünyada ikinciyiz. Yeni uygulama ile içerideki fiyatları koruyarak üstteki tavanı indirdik. İçerideki fiyat 900 mü, tavanı 1050 liraya indirdik. Spekülatörün oynayacağı alanı daralttık. Gıda komitemiz var. Sarı alarm noktasına gelen ürünler var, et de bunlardan biri. Et fiyatlarındaki artış üreticiye gidiyor mu, hayır. Etin enflasyon sepetindeki payı yüzde 1,9. Bizim hemen arkamızda Yunanistan ve Portekiz geliyor. Portekiz yüzde 1,09. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Fiyattaki en ufak bir oynama da enflasyona yol açıyor. Biz bu tedbirleri aldık da hemen etkileşim oldu mu hayır. Şu andaki uygulamayı zamanlama olarak da uygun görüyorum" açıklaması yaptı.
Bakan Zeybekci, enflasyona olumlu etkinin temmuzdan itibaren görüleceğini söyledi. İhracat rakamlarını değerlendiren Zeybekci, "Haziranda Ramazan Bayramı tatili vardı. Yüzde 2-4 bandında bir artış olabilir. Temmuzda yüzde 15'in üzerinde artış bekliyoruz. Yıl sonunda 153,3 milyar dolarlık hedefi fazlasıyla geçmek istiyoruz. Bu yıl tarihi zirveye ulaşmak istiyoruz" dedi.
BAYRAKTAR: İTHALAT FİYATLARI ARTIRIR
TZOB Başkanı Bayraktar ise, bazı tarım ürünlerinin ithalatı için gümrük vergisi indirimine gidilmesini eleştirdi. Bayraktar, "İthalat kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatı için gümrük vergilerinde indirime gidilmesi üzerine buğday ve arpada piyasanın durduğunu belirterek, "Dışarıdan giren bir mal yok. Vergileri düşüreceğim demeniz, bu söylem dahi yetti. O kadar zamansız bir söylem oldu ki şu an tüccar piyasaya girmiyor, üretici tedirgin ve bazı bölgelerde şu an alım satım durdu" dedi.
"İthalat işin en kolay tarafıdır. Geçici bir çözümdür" diyen Bayraktar, "İthalat kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir" ifadelerini kullandı.