Bakan Nebati: Kamu bankaları Togg için düşük faizli kredi verecek

Bakan Nebati: Kamu bankaları Togg için düşük faizli kredi verecek
Bakan Nebati, Togg için kamu bankalarıyla görüştüklerini belirterek, "Düşük maliyetlerle kâr da etmeyecek şekilde bu araçlara ulaşım için gerekli destekleri verecekler" dedi. Nebati, KGF ile firmaların da krediye ulaşmasını kolaylaştıracaklarını söyledi.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, 'Türkiye Ekonomi Modeli' ile başarı hikâyesi yazdıkları iddiasını tekrarladı. Ayrıca, önümüzdeki dönemde yeni kredi paketleri açıklayacaklarını duyurdu.

TRT Haber'e röportaj veren Nebati, enflasyonun aralık ayından itibaren önce baz etkisiyle ardından da kalıcı olarak düşüş sürecine gireceğini söyledi. 'Aldıkları önlemlerle dövizde oynaklığın giderildiğini' savunan Nebati "Önümüzdeki süreç enflasyonun çok daha az konuşulduğu ve başarılı adımların arka arkaya geldiği bir süreç olacaktır" dedi. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) tarafından geliştirilen otomobilden kamuya alımlar yapılacağını anlatan Nebati, kamu bankalarıyla da kredi desteği noktasında görüştüklerini söyledi.

Nebati'nin verdiği röportajdan öne çıkan başlıklar şöyle:

KAMU BANKALARI KREDİ İÇİN ÇALIŞMA YAPIYOR: Togg büyük bir hayalin gerçeğe vurumudur. Nihayetinde biz yine Togg ile tanıştık. Öncelikle biz kamuda da bu araçların kullanımı ile ilgili DMO ile burayı ilişkilendirdik. Bir alım garantisi yaptık. Çünkü Türkiye'de artık biz yerli aracı kullanmak istiyoruz. Biz Togg'u alacağız. Togg'u en başta bakanlarımız olmak üzere tüm üst düzey yetkililere, valilerimize kadar göndererek bu araçların Türkiye satında yayılmasını ve görünümünü sağlamış olacağız. Cumhurbaşkanımız bir de talimat verdi, bir çağrıda bulundu. Bu otomobile rahat ulaşımın sağlanabilmesi için bankaların bir çalışma yapması noktasında. Şu anda gelmeden kamu bankalarımız ile tekrar bir görüşme gerçekleştirdik. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank ile katılım bankalarımız da bu konuda gerekli teşvikleri verecek şekilde gerekirse kazanmamak üzerine kurulu ki artık faiz oranları da oldukça düştü. Kredi oranları çok düştü. Çok daha düşük maliyetlerle kar da etmeyecek şekilde bu araçlara ulaşım noktasında gerekli destekleri vereceklerdir. Ayrıca biz yapının hangi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı ilgilendiren hangi alanda ne tür bir sorun varsa onlarla çok yüksek bir iletişim halindeyiz.

GENÇ GİRİŞİMCİYE KREDİ LİMİTİ 300 BİN LİRAYA ÇIKARTILDI: Genç girişimcilere özel bir paket hazırladık. Sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya çıkardık, yaş sınırını da 30'dan 35'e çektik.

ESNAFA KREDİ: Bir defa 100 milyar liralık limit tarihi bir limit. Çok çok önemli bir limit çünkü bunu kullanacak olan esnafımız hakederek kullanacak. Önce gelmeden notları da aldım bu önemli. 60 ay vadeli vereceğiz bunu. Faizin yarısını da biz karşılıyoruz Bakanlık olarak. Esnafa maliyeti yüzde 7,5. Oldukça düşük bir maliyet. Limitleri 350 bin liradan 500 bin liraya çıkardık. Yine iş yeri edindirme ve taşıt kredisini 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya çıkardık. Biliyorsunuz bu 2021 yılında 2,5 milyar liraya patladı Hazine tarafına. Hoş helal olsun deriz çünkü esnaf bu konuda özellikle de salgın döneminde bir sıkıntı yaşamasın diye sadece kredilerde değil vergiler anlamında da ciddi öteleme ve kaldırımlar yaptık.

YENİ BİR KGF DESTEKLİ KREDİ PAKETİ HAZIRLANIYOR: Bir paket daha, Kredi Garanti Fonu (KGF) paketimiz var. KGF paketi üzerinde arkadaşlarımız çalışmalarını devam ettiriyorlar. Daha önce yapmış olduğumuz hazırlıkların çalışmasını Togg üzerinden ilan etti arkadaşlarımız, özellikle de konut yapımı noktasında kredilere KGF üzerinden kullanım imkanı sağladık. Fakat önümüzdeki süreçte hazırlıkları bitmek üzere olan KGF'de Tükiye'de ilk defa farklı bir yöntem uygulayacağız. Birincisi fatura karşılığı işlem yapıyoruz artık. Son KGF'de bunun tecrübesini edindik, hem kredi kullanıcıları açısından hem bankalar hem bizler açısından alt yapısının test edildiği bir dönem oldu. Önümüzdeki süreçte KGF kullanacakların tamamı faturalı bir şekilde işlem yapacak. Yüzde 100 verim için. Bu paranın dövize, altına veya ihtiyacı olmayan kesimlere gitmesini engelleyecek bir adım. Krediye ulaşımda zorluğu yaşayanlar bilançosu kötü olanlar zaten. Her halukarda diğerleri ulaşıyor. Biz bu yolla bu işi çözmüş olacağız. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar