Balıkesirli sütçüleri konkordato vurdu
54 yıllık Yörsan konkordato ilan edince Balıkesirli sütçüler ellerinde alacaklarıyla kaldı. Borcun 30 milyon liranın üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Süt üretiminde Türkiye'nin ilk üç ili arasında yer alan Balıkesir'de, üretici birlikleri ve çiftçilerden çiğ süt toplayan Yörsan’ın konkordato ilan etmesi üreticileri zora soktu.
Şirketten süt üreticilerinin 30 milyon TL’nin üzerinde alacağı olduğunu söyleyen Balıkesir Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, çiftçilerin ödeme sıkıntısı yaşadığını belirtti.
Yörsan’da muhatap bulamadıkların söyleyen Şimşek, "Şu anda çifçilerimiz ürettikleri süt ürünlerini başka firmalara pazarlamaya başladı. Bu konuda sorun yok ancak çiftçilerimizin geriye dönük Yörsan’dan yaklaşık 33 milyon TL’lik bir alacağı var. Ticarette dönem dönem böyle şeyler oluyor ama çiftçilerimizin morali bozuk. Birlik bünyesinde biz bazı üreticilerimizin parasını verdik. Yörsan’dan geriye dönük çiftçilerimizin 70 günlük alacakları var" dedi.
MAĞDURİYET GİDERİLMELİ
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, daha önce yaptığı açıklamada, Yörsan’ın konkordatosundan sonra Balıkesirli süt üreticisine sahip çıkan olmadığını söylemişti.
Akın, "Balıkesirli üreticimizin yaklaşık 33 milyon liralık alacağı var. Üreticimiz mağdur. Yetkili herkes ipe un seriyor. Yörsan'ın borcunu ödemek için sunduğu teklif üreticiyi bitirir. AKP samimi ise acil eylem planı hazırlayarak bu mağduriyeti gidermeli" demişti.
BİZ FAİZ ÖDÜYORUZ ONLAR ÖDEMİYOR
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, konkordato komiserlerinin belirsizliği kaldırmasını talep ettiklerini belirterek, eskiden ödemeler bir iki ay gecikince süt vermeye devam ettiklerini fakat artık durumun değiştiğini söyledi.
Özen, "Biz üreticiler ödeyemediğimiz borçlar için faiz öderken Yörsan’ın bize ödemediği alacaklarımız için herhangi bir faiz olmuyor. Yabancı sermayeye satıldığından beri ödemeler hiçbir zaman düzenli olmadı. Yönetim değişti ve hep umut vaad ettiler ancak ödemeler hiçbir zaman düzenli olmadı" dedi.
YÖRSAN: GEÇMİŞE DÖNÜK BORÇLARIN ÖDENMESİNE BAŞLANMADI
Yörsan İcra Kurulu’ndan yapılan açıklamada ise ‘tüm çalışanların ve diğer paydaşların haklarının korunması için’ 9 Ekim 2018 tarihinde konkordatoya başvurdukları belirtildi.
Ekonomik sıkıntılardan kurtulmanın ilk hedefleri olduğunu anlatan Yörsan İcra Kurulu açıklamasında konkordato hukuku çerçevesinde henüz geçmişe dönük borçların ödenmesine başlanmadığını bildirdi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Yörsan, konkordato yeniden yapılandırma planının oluşturulması ve tüm alacaklılarının mutabakatı ile yürürlüğe girmesi için çalışmalarını hukuki sorumlulukları ve yasal takvim çerçevesinde sürdürmektedir. Konkordato hukuku çerçevesinde bu plan yürürlüğe girmeden, Yörsan henüz geçmişe dönük borçların ödenmesi sürecine başlayamamaktadır.
Öte yandan Yörsan, üretim, dağıtım ve satış operasyonlarının devam edebilmesi için gerekli ticari faaliyetlerini kesintisiz sürdürmektedir. Bu süreçte de Yörsan, tedarikçisi olan süt üreticileri dahil tüm tedarikçileri ile varolan ticari faaliyetlerini sürdürmekte ve tedarikçilerinin bu faaliyetlerden doğan alacaklarını düzenli olarak ödemektedir. Tekrar ifade etmek gerekirse, Yörsan konkordato kurumu aracılığıyla alacaklılarına olan tüm yükümlülüklerini yerine getirme ve borçlarını tahakkuk eden faizleriyle birlikte tam ve eksiksiz olarak ödeme azmindedir.
Bu zorlu süreçte Yörsan markasına gönül verenlerin desteklerini esirgememeleri, ürünlerini tercih etmeye devam etmeleri, Türkiye'nin en sevilen süt ve sütlü ürünler markalarından birini yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırmak için teveccüh göstermeleri Yörsan Yönetimi olarak en büyük dileğimizdir.
Yörsan Kasım 2013’te Dubaili Abraaj Capital’e satıldı. İflas eden Abraaj’ın Türkiye yatırımlarını satmak için potansiyel alıcılarla görüştüğü ifade ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)