Banka kredileri inşaat sektörüne aktı
Sektörün en büyük firmalarından İnanlar İnşaat’ın patronu Serdar İnan’ın iflasını istemesinin ardından gözler sektörün sorunlu banka kredilerine çevrildi.
ARTI GERÇEK - Uzun süredir emlak sektöründe yaşanan durgunluk, yüksek konut kredisi faiz oranları nedeni ile düşen talep, yükselen dolar kuru ve inşaat maliyeti endeksi verilerine rağmen konut fiyatlarının düşmesi inşaat sektöründe sorunlar yaşanmasına neden oluyordu. Sektörün büyük şirketleri kendi finansal kaynaklarını kullanarak bu sorunları aşmaya çalışırken daha küçük markalar ve müteahhitler ise mali krizler yaşamaya başlamıştı.
Sektörde uzun süredir dile getirilen "böyle devam ederse inşaat şirketleri iflas eder" iddiaları ortaya dökülen yeni iflas haberleri ile gerçeğe dönüşmeye başladı.
İnşaat sektörünün önemli markalarından biri olan İnanlar İnşaat, şirketin iflasını istedi. Uzun süredir hakkında iflas iddiaları bulunan şirketin sahibi olan Serdar İnan, kendi Twitter hesabı üzerinden yaptığı duyuruda iflas iddialarını kabul ederek şirketin iflasını istediklerini doğruladı.
YARIM ASIRLIK İNANLAR İNŞAAT İFLASINI İSTEDİ
İnanlar İnşaat, Türkiye’nin en büyük ve köklü inşaat markalarından biri olarak, 1965 yılından bu yana inşaat sektöründe faaliyet göstermeye devam ediyordu. Hakkında 'FETÖ' iddiası ile açılan bir soruşturma bulunmadığını belirten İnan, sadece gözaltına alınıp serbest bırakıldığını belirttiği açıklamasında çalışanlarına bu ay maaş ödeyemediklerini söyledi.
İLGİLİ HABER: İNANLAR İNŞAAT'IN SAHİBİ İFLASINI İSTEDİ
Toplam 200 milyon liralık borçları olduğunu belirten İnan, bu borca karşılık olarak ise şirketin 300 milyon liralık malvarlığı bulunduğunu iddia etti. Şirketin iflasında yaşanan ekonomik gelişmelerin mi yoksa 'FETÖ' soruşturmasının mı etkin olduğu konusunda ise henüz net bir açıklama yapılmadı.
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN HÜKÜMETTEN TALEPLERİ
İnşaat sektörünün büyük markaları, yaşanan ekonomik gelişmeleri büyük bir tedirginlikle yakından takip ederken sektörün hükümetten iki önemli talebi var. Yaşanan ekonomik krizi aşmak için ilk talep konut kredisi faiz oranlarını düşürmek, özel bankalar bunu yapmıyorsa dahi devletin kamu bankaları üzerinden düşük faizli kredi verilmesini sağlamak. İkincisi ise yabancılara konut satışı tevşiki için istenilen değişikliklerin yapılması 10 milyar dolarlık konut satışı yapılmasını sağlayacağı öngörülen Türkiye’de konut alan yabancılara vatandaşlık verilmesi sınırının 300 bin dolara çekilmesi...
ŞİMDİ GÖZLER BANKALARDA...
Öte yanda, Yıldız Holding ile Doğuş Holding’in kredi yapılandırma sürecine girmesi ile sarsılan bankalar, inşaat sektörünün önde gelen isimleri arasında yer alan İnanlar İnşaat’ın iflas talebi ile iyice sıkılacağa benziyor.
Basında başka büyük firmaların da yapılandırma/iflas görüşmelerinde olduğu iddiaları yer alıyor. Bir süredir depresyonda olan konut işkolunda artan finansman maliyetleri ve stok fazlası, bu kritik sektörü bankaların izleme listesine soktu.
Yükselen ipotek kredisi faizleri orta gelir grubunun yeni konut talebini kayda değer ölçüde azalttı. Bir çok markalı konut inşaatçısının, senetle vadeli satış yaptığı ve çok ciddi finansman yükü altına girdiği iddia ediliyor. Bir başka iddia ise, sektörde 2 milyon ünite satılmamış konut biriktiği yönünde. İnşaatçılar bu boş apartmanların da finansman maliyetini sırtlanıyor. Son eğilim anketlerine göre, bankalar da artık sektöre kredilerde frene bastı.
İLGİLİ HABER: İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TAHSİLAT KRİZİ
İLGİLİ HABER: KONUT ARZI SATIŞLARIN ÖNÜNDE GİDİYOR
KREDİLER İNŞAAT SEKTÖRÜNE AKTI
İnşaatta kriz sesleri yükselirken, sektör temsilcileri zaman zaman bankaların kendilerine kredi verirken temkinli olduğundan şikayet etse de aslında rakamlar kredi genişlemesinin devam ettiğini gösteriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre 2015’te 116.2 milyar TL olan inşaat sektörü nakdi kredileri 2016 sonu itibarıyla 146.1 milyar TL’ye, 2017 sonu itibarıyla ise 181.2 milyar TL’ye yükseldi.
Böylelikle 2017 yılında bir önceki yıla göre sektöre verilen kredilerdeki genişleme yaklaşık yüzde 25 oldu. Aynı dönemler itibarıyla bankacılık sektöründe toplam kredilerdeki genişleme yüzde 2’de kaldı. Bu durum inşaat sektöründeki kredilerin toplam kredilere oranla 12 kat daha fazla genişlediğini ortaya koydu.
İLGİLİ İHABER: KONUT SEKTÖRÜNDE YENİ İFLASLAR YAŞANABİLİR