Bankalar enflasyon muhasebesine geçmeye hazırlanıyor

Bankalar enflasyon muhasebesine geçmeye hazırlanıyor
Reuters'ın bankacılık sektörü kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Türkiye’de bankalar 'çok kâr ettikleri' görüntüsünden kurtulmak için enflasyon muhasebesine geçmeye hazırlanıyor. Hükümet talebi kabul ederse, bankalar daha az vergi ödeyecek.

Artı Gerçek - Rekor düzeyde kâr açıklayan bankalar, enflasyon nedeniyle reel kârın daha düşük olduğunu savunuyor. Reuters haber ajansının, üç bankacılık sektörü temsilcisine dayandırdığı haberine göreyse, bankalar, enflasyon muhasebesine geçmek için hükümete talepte bulunmaya hazırlanıyor.

Bankalar böylelikle hem daha az vergi ödemek hem de özel sektöre sağlanan koşullardan yararlanmak istiyor.

Bankacılık kaynakları, özellikle de geçim sıkıntısının yoğun olduğu bu günlerde çok yüksek kâr elde ettikleri görünümünden de kurtulmak istediklerini ifade ediyorlar.

KÂRLAR YARI YARIYA DAHA AZ GÖRÜNECEK

Reuters’a konuşan bir bankacılık sektörü temsilcisi, enflasyon muhasebesine geçilmesi halinde bankaların kârının yarısından fazlasının erimesinin beklendiğini, kimilerinin ise zarar edebileceğini aktardı.

Bir başka sektör temsilcisi ise hükümetin bankaları enflasyon muhasebesine sokmamasının sebebinin bankaların ödeyeceği verginin azalmasını istememesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Birkaç hafta önce Türkiye’de 20 yıl sonra enflasyon muhasebesine dönüleceği açıklanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise geçen hafta yaptığı açıklamada, "Belki finans kuruluşlarına ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız" diyerek bankaların enflasyon muhasebesinden muaf tutulabileceğini söylemişti.

KÂRLARI YÜZDE 366 ARTTI

Bankacılık sektörünün kârı geçen yıl yüzde 366 artmıştı. 2023’ün ilk 9 ayında ise bu oran yüzde 50 olarak açıklandı. Geçen sene yıllık resmi enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşti.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde, enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerinin giderilmesine yönelik düzeltici işlemlere verilen bir isim.

Türkiye’de enflasyon muhasebesinin ne zaman ve nasıl uygulanması gerektiği yasalarla belirlenmiş durumda. Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar ile 2021, 2022 ve 2023 hesap dönemlerinde koşullar oluşsa bile enflasyon muhasebesinin uygulanmayacağı açıklanmıştı. Şimdi Şimşek’in açıklamasıyla enflasyon muhasebesinin 2026 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar