Bayrak şirketlerinin gözü kulağı siyasi partilerde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'nin yerel seçimler için sokaklarda afiş ve bayrak asmayacağını, dijital reklamlara ağırlık vereceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin yerel seçimler için sokaklarda afiş ve bayrak asmayacağını, dijital reklam kampanyasına ağırlık vereceğini söyledi. Bu hamle seçim rekabettinde neyi değiştirecek merak edilirken partilere flama ve bayrak hazırlayan firmaların gözü kulağı önümüzdeki günlerde atılacak adımlarda ve başka partilerin de AKP gibi bayrak kararı alıp almayacağında.
Türkiye 31 Mart yerel seçimlerine iyiden iyiye ısındı… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı açıklama yeni dönem seçim hazırlıkları stratejisinin de sinyallerini verdi. Cumhurbaşkanı burada yaptığı açıklamada seçim kampanyalarında artık dijitale yöneleceklerini açıklarken Twitter’da çok sayıda takipçisi olduğunu anlattı.
Erdoğan, "Eski tarz kampanya yöntemleri şehrimizi kirleten bir hale geldi. 31 Mart seçim döneminden başlayarak görüntü ve gürültü kirliliği olan yöntemleri tamamen terk ediyoruz. Çevreye ve insana saygılı bir seçim kampanyası yürütme kararı aldık. Sadece seçim koordinasyon merkezlerinin olduğu yerde afiş ve bayraklarımız asılabilir ama bunun dışında hiçbir yerde böyle bir görüntü kirliliğine asla müsaade edilmeyecek. Belirlenen saatler dışında da asla otobüs dolaştırılmayacak" ifadelerini kullandı.
AFİŞ VE BAYRAKLAR SADECE AKP BİNALARINDA
Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının ardından gözler afiş ve bayrak satışı yapan ve siyasi parti adaylarına çalışan firmalara çevrildi. İstanbul adayı belli olmadığı için şu an satışlar durgun. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına göre billboard ve dijital reklamlar sürecek afiş ve bayraklar artık sadece il ve ilçe binalarında olacak.
ÜÇ YIL ÖNCE DE AÇIKLANMIŞTI
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, firma ismi vermek istemeyen İstanbul’da flama ve bayrak konusunda firma yetkilisi S.O., "Üç yıl önce yine böyle bir açıklama yapılmıştı. O dönemde işlerimiz düşmüştü. İnşallah böyle bir şey olmaz. Zaten dolar kurundan dolayı işlerimiz düşük. Bu durumda olursa işlerimiz tamamen durur. Bizim ürünlerimizin hammadedesi tamamen döviz ile alınıyor. O yüzden sektör çok zor duruma girer" dedi.
BİR PARTİYLE ALINACAK KARAR DEĞİL
Bir başka firma yetkilisi R.A ise "Bu konuları konuşmak için daha çok erken 1 Ocak 2019’u beklemek gerekir. Daha adaylar bile belli olmadı. Ayrıca diğer partilerin görüşleri de bu konuda önemli. Bir partiyle alınacak bir karar değil. Flama çok eski bir gelenek dijital platformlarda çok seçim olmaz gibi. Sonuçta uzun yıllardır artık gelenek haline geldi" dedi.
SEÇİM FİRMALARIMIZIN UMUDU
Eğer böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda işlerinin olumsuz etkileneceğini belirten R.A, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, "Partililerin bayrak bastırmayıp farklı propaganda, reklam şekillerine yönlenmesi bizim sektörü çok olumsuz etkiler. Önümüzdeki seçimler birçok flama ve bayrak üretimi yapan firmanın umududur. Böyle bir uygulama olursa çoğu firma kapatır." ifadelerini kullandı.
Danışmanlık Başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Dördüncü, yaptığı açıklamada dijital iletişimle birlikte seçmen ve siyasetinde değiştiğini söyleyerek kampanya süreçlerinin başka bir yöne evrildiğini ifade ediyor.
KAMPANYA ARTIK BAĞIR ÇAĞIR YAPILMIYOR
Dördüncü, "Bağır çağır kampanya işleri işlemiyor artık. Seçmen de başka bir şeye evrildi. Kampanya da başka bir şeye evrildi" diyor.
Seçimlerde karşı taraftan seçmen almanın, seçmeni ikna etmenin başarının yolu olduğunu anlatan Dördüncü, "Seçmen ikna atmanın yolu da broşür bayrak kağıt israfı değil. Seçmene ulaşmanın yeni yöntemlerini Mahir Ünal da dijital yöntemler üzerinden olduğunu daha önce söylemişti" diye konuştu.
ARDAHAN VE İSTANBUL’DAKİNE AYNI ANDA AYNI MESAJ
Dördüncü Türkiye’nin 51 milyonun online olduğunu günde en az 3-6 saat arasın vakti internette geçirdiklerini anlatarak, "Siyasi mesaj dijitalle Ardahan'daki bir vatandaşla İstanbul’daki bir kişiye aynı anda iletilebiliyor" dedi.
Yeni iletişim araçlarıyla birlikte siyasetin dilinin de dijitalleşmesi gerektiğini anlatan Dördüncü partilerin dijital medya performanslarını da değerlendirdi.
PARTİ PARTİ DİJİTAL PERFORMANSLAR NASIL?
Dördüncü, AKP’nin şu anki dijital medya performansının iktidar iddiası olan mevcut partiler içinde en iyisi olduğunu söylüyor. CHP’nin sosyal medya hesaplarında AKP’ye göre zayıf kaldığını fakat CHP’nin yerel yönetimlerinin başarılı dijital kampanyalar yürüttüğünü vurguluyor.
İYİ Parti ve MHP’nin dijital medya stratejilerini eksi kalmış olarak nitelendiren Dördüncü HDP’nin dijital medyanın imkanlarını başarılı bir biçimde kullandığını anlatıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)