Berat Albayrak'ın istifasının ardından 1 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi gerçekleşti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'acı reçetesi' yabancı sermayeye tatlı geldi.
Dövizin uzun süredir yükselişte olduğu Türkiye’de Merkez Bankasına yapılan atamanın ardından gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının ardından dolar ve euroda düşüş gerçekleşirken yabancı sermaye hareketliliği de yaşandı.
Son hesaplamalara göre 250 milyon doları borsa olmak üzere 1 milyar doları aşan yabancı girişi sağlandı. Yılbaşından beri ise 6 Kasım itibariyle hisse senedinde 5 milyar 849 milyon dolarlık satış, devlet iç borçlanma senetlerinde ve şirket tahvillerinde sırasıyla 7 milyar 616 milyon dolar ve 194 milyon dolarlık net satış olmak üzere toplamda 13 milyar 659 milyon dolarlık çıkış yaşandı.
ERDOĞAN’IN ‘ACI REÇETESİ’ YABANCI SERMAYEYİ SEVİNDİRDİ
AKP Genel Başkanı ve Cuhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarşamba günü grup toplantısında ekonomiye ilişkin "Gerekirse acı reçete uygulamaktan kaçınmayacağız" demişti.
Dünya gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre JP Morgan notunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ve yapılanların olumlu olduğu belirtilerek dolar long pozisyonlarını kapattıkları bildirildi.
Citi’nin notunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istikrar sağlamak için ‘acı reçete’ mesajına dikkat çekilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hiç bu kadar 'şahin' bir konuşma yapmadığı belirtildi. Kurum bu değerlendirmelerinin ardından TL, Türk tahvilleri ve CDS'leri ile ilgili pozisyonunu pozitif yönde güncellediğini belirtti.
TD Securities de Türk Lirası lehine 7,13 hedef seviyesiyle pozisyon aldı. Societe Generale, TL'de dolar ve Euro’ya karşı uzun pozisyon alma önerisinde bulundu. Societe Generale raporunda, dolar/ TL'nin 6.92 seviyesini hedeflediği belirtilirken; zarar kes (stoploss) seviyesi 8.31 olarak belirlendi. Euro/TL'de ise hedefin 8.13; zarar kes seviyesinin ise 9.75 olduğu ifade edildi.
Yabancı kurumlar raporlarını yayımlarken dün borsada1300 puan aşıldı bankacılık endeksi belirleyici oldu. Dolar ise 7.67 liraya kadar geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’leri 400 baz puanın altına indi. Analistler son iki günde 250 milyon doları borsa olmak üzere Türkiye piyasalarına 1 milyar doları aşan yabancı girişi yapıldığına dikkat çekti. Dün de girişin devam ettiğinin işlemlerde gözlemlendiğini belirten analistler yabancı girişinin devamının da geleceğini değerlendiriyor. Analistler, yatırım ortamının iyileşme süreci gibi düşünülürse ekonomide yeni dönem hem para piyasalarına hem de reel sektöre girişler olacağına vurgu yaptı.
'PİYASA DOSTU ADIMLARDAN UMUTLANDIK'
BlueBay Asset Management'tan Timothy Ash: Albayrak ve Uysal’ın gidişiyle Ağbal ve Elvan’ın gelişi açık olarak olumlu gelişmeler. Çünkü ikisi de denenmiş ve test edilmiş teknokratlar… Bu değişiklikler ve piyasa dostu adımlardan dolayı umutlandık. Ama Merkez Bankası 19 Kasım’da politika faizini en az yüzde 14-15’e çıkarmazsa, bu iyimserlik ve umut hızlıca kaybolabilir. Aslında Türkiye piyasaları istediği faiz artırımını alamazsa çökebilir.
'FAİZ ARTIRIMI GÜÇLÜ SİNYAL VERİR'
IIF Başekonomisti Robin Brooks: Piyasalarda Türkiye’ye karşı iyimser havanın olduğu bir zamanda Merkez Bankası’nın faiz artırımı piyasalara güçlü bir sinyal verir. Piyasa hassasiyetinde olumlu bir dönüşüm yapabilir. Bu adım Türkiye’nin pandemi sonrası diğer gelişmekte olan piyasalara oranla çok daha fazla karlı çıkmışını sağlayabilir. Piyasalara doğru mesaj vermenin tam zamanı.