Beyaz yakalılar iktidara seslendi: İşsizlik Fonu çalışanlara aittir
Plaza çalışanları ve beyaz yakalıların örgütleri, Kaç Bize Gel, Plaza Eylem Platformu ve Politeknik, İşsizlik Sigortası Fonu’nun kamu bankalarına aktarılmasına karşı basın açıklaması yaptı.
ARTI GERÇEK - Plaza çalışanları ve 'beyaz yakalıları'ın dayanışma ve mücadele örgütleri Kaç Bize Gel, Plaza Eylem Platformu ve Politeknik, İşsizlik Sigortası Fonu’nun kamu bankalarına aktarılmasına karşı basın açıklaması yaptı.
İşsizlik Fonu'nun bankalara aktarılmasını 'emanete hıyanet' olarak nitelendiren mücadele ve dayanışma örgütleri
İşten çıkarmalar ve konkordatolarla birlikte işçi intiharlarının da yoğunlaştığını belirten mücadele örgütleri, böyle bir zamanda işsizlik sigortasının hassas bir konumda yer aldığına dikkat çekti.
İşsizliğin sadece maddi değil manevi bir kayıp yaratığını ifade eden Kaç Bize Gel, Plaza Eylem Platformu ve Politeknik üyeleri, İşsizlik Sigortası Fonu’yle ilgili taleplerini sıraladı:
- İşsizlik fonu çalışanlara aittir.
- İşsizlik fonu kamuya "kaynak" değil, belirli koşullarda işçiye geri ödenecek bir borç ve bir tazminattır. İşçinin kamuya emanet edilmiş kazancıdır.
- İşsizlik fonu sigortadır, toplumsal bir güvencedir. Amacı dışında kullanılması güvencenin ortadan kalkmasıdır, tehlikedir.
- İşsizlik fonunun farklı amaçlarla kullanılması güvensizlik yaratır. Fonu emaneten koruyanların emanete hıyanetini ifade eder.
- Yapılan hatanın bir an önce düzeltilmesi gereklidir. İşsizlik fonundan bankalara aktarılan para iade edilsin.
- İşsizlik fonu yönetiminde emek örgütleri vasıtasıyla işçilerin söz sahibi olması gerekmektedir. İşçinin parası işçiye emanet edilsin.
- İşsizlik fonunun denetiminde toplum söz sahibi olmalıdır. İşsizlik fonunun tüm faaliyetleri şeffaflaştırılsın.
- İşsizlik fonunun elde uzun süre tutulmadan işçiye iade edilmesi gerekmektedir. İşsizlik fonundan yararlanma koşulları iyileştirilsin.
- Fon geri ödemesi asgari ücretin altnda belirlenmesin ve en az enflasyon oranında artırılsın.
- Fondan yararlanma süreleri kıdeme bağlı olarak uzatılsın.
- Fondan yararlanmak için gereken prim ödeme gün sayısı iş güvencesi sınırı olan 180 güne düşürülsün.
- İşçinin isteyerek işten ayrılması durumunda da fondan yararlanması sağlansın.