BİST'te en büyük portföy yatırımında ABD ve Katar önde
Borsa Trendleri Raporu'nun verilerine göre, Borsa İstanbul'da en fazla portföy değerine sahip yabancı yatırımcı sıralamasında ABD, Katar ve İngiltere ilk üçte yer aldı.
ARTI GERÇEK - Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) sermaye piyasalarında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ile ortaklaşa hazırladığı Borsa Trendleri Raporu Ocak – Aralık 2019 sayısı yayınlandı.
Raporda, borsadaki şirketlerin piyasa değerleri, halka açıklık oranları, işlem hacimleri ve pay senetlerinin elde tutulma süreleri gibi çeşitli güncel bilgiler yer aldı.
Rapora göre, 2019 sonu itibarıyla Borsa İstanbul'da en yüksek portföy değerine sahip yabancı yatırımcılar sıralamasında ilk üç ülke ABD, Katar ve İngiltere oldu. Bir önceki yıl dördüncü sırada olan Katar ikinci sıraya yükseldi. ABD'nin payı yüzde 29'dan yüzde 26'ya gerilerken Katar'ın payı yüzde 7'den yüzde 20'ye yükseldi.
KATAR DÖRDÜNCÜ SIRADAN İKİNCİLİĞE YÜKSELDİ
Raporda, şu ifadelere yer verildi:
"2019 sonu itibarıyla Borsa İstanbul’da en yüksek portföy değerine sahip ilk üç ülkenin ABD, Katar ve İngiltere olduğu görülmektedir. Bir önceki yıl aynı dönemde dördüncü sırada yer alan Katar’ın ikinci sıraya yükseldiği ve üçüncü sırada yer alan Rusya Federasyonu’nun yatırımlarıyla yıl sonunda ilk 15 ülke arasına giremediği görülmüştür. 2018 yıl sonunda ilk 15 ülke arasına giremeyen Birleşik Arap Emirlikleri ise dördüncü sıraya yükselmiştir. Bir önceki yıl aynı döneme göre yabancı yatırımcıların portföy değeri içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’nin payı yüzde 29’tan yüzde 26’ya gerilerken, Katar’ın payı yüzde 7’den yüzde 20’ye yükselmiştir.
2019’da yabancı yatırımcılarda bir önceki yıla göre BİST 100, BİST 30, BİST 50 ve BİST Hizmetler dışındaki tüm endekslerde elde tutma sürelerinde artış yaşanmıştır. Ayrıca yabancı yatırımcılarda BİST 100, BİST 30, BİST 50 ve BİST Hizmetler’de elde tutma sürelerinde 2012’den bu yana düşüş trendi devam etmektedir. 2019’da yabancı yatırımcılarda 322 günle BİST Ticaret’te elde tutma süreleri en uzun olurken, 42 günle BİST Teknoloji’de en kısa olmuştur."
Yabancı yatırımcıların borsa işlem hacmindeki payı 2019'da yüzde 29 seviyesinde gerçekleşerek bir önceki yıla göre 1 puan arttı.
Yabancı yatırımcılarda BİST 100, BİST 30, BİST 50 ve BİST Hizmetler endekslerinde elde tutma sürelerinde 2012’den bu yana düşüş trendi sürerken, bunun dışındaki endekslerde bir önceki yıla göre elde tutma süreleri uzadı.
Borçlanma araçları tarafında bir yıldan kısa vadeli ihraçların toplam içindeki payı 2018 sonundaki yüzde 54'ten yüzde 59'a yükseldi. Bir ve beş yıl vadelilerin payının da gerilediği belirtildi.