Bloomberg: Erdoğan, Putin'den doğal gazda indirim ve TL ile ödeme isteyecek

Bloomberg: Erdoğan, Putin'den doğal gazda indirim ve TL ile ödeme isteyecek
Bloomberg'in iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikili zirvede bugün Vladimir Putin'den doğalgaz da indirim ve TL ile ödeme talep edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Semerkant’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştireceği zirvede doğalgazda indirim talep edeceği iddiası geldi.

Erdoğan, bugün Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22’nci Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Özbekistan’ın başkenti Semerkant'ta Rusya lideri Putin ile bir araya gelecek.

Zirve öncesinde konu ile ilgili bir haber kaleme alan ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’in Türk yetkililerden aldığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelecek yılki seçimler öncesinde ekonomiyi istikrara kavuşturmaya çalışırken Rusya ile daha da yakın mali ilişkiler kurmaya çalışacak.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ve Bloomberg’e konuşan yetkililer bu hamlenin fiyat indirimlerini ve enerji ithalatında TL ile ödemeyi hedeflediğini aktardı. Türkiye’nin doğal gaz faturasının bu yıl 50 milyar doları aşması beklenirken Rusya şuanda en büyük enerji tedarikçisi konumunda.

DOĞALGAZ DA YÜZDE 25 İNDİRİM İSTENECEK

Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan üst düzey kaynak, bugünkü görüşmede Erdoğan’ın Putin’den doğal gazda yüzde 25 indirim talep edeceğini belirtti. Kaynak ayrıca Türkiye’nin enerji ödemelerinin bir kısmını Türk Lirası olarak yapmayı gündeme getireceğini açıkladı.

Moskova’nın tutumuna aşina olan kişiler Türkiye’ye yönelik gaz indiriminden söz edildiğini doğrulamazken Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak geçen ay yaptığı açıklamada, iki ülkenin ruble cinsinden kısmi ödemeye geçmeyi kabul ettiğini söylemişti.

SEÇİM ÖNCESİ EKONOMİYE ÖNEMLİ DESTEK SAĞLAYABİLİR

Bloomberg’te Selcan Hacaoglu ile Fırat Kozok imzasıyla yer alan haberde Rusya’dan Türkiye’ye gerçekleşen para akışının son aylarda arttığı hatırlatılırken ekonomiyi desteklemek için atılacak bu adımın seçim öncesi Erdoğan’a önemli bir destek sağlayabileceği belirtildi.

Analizde, "NATO üyesi olan Türkiye’nin Moskova ile olan ilişkisi sadece potansiyel mali destekle ilgili değil, aynı zamanda Batı’ya karşı koz aramak için kullanılabilecek stratejik bir ittifaktır" ifadelerine yer verildi. Ayrıca Türkiye’nin Ukrayna’ya SİHA satışı yapmasının Moskova’yı uzun süredir rahatsız ettiği, buna rağmen Türkiye’nin Rusya ile önemli bir ortak olmaya devam ettiği belirtildi.

KÖRFEZ’DEN DE PARA ARANIYOR

Haberde ayrıca Erdoğan’ın mali anlaşmalar için son dönemde Körfez Arap ülkelerine de yöneldiği kaydedildi.

Bloomberg’e bu konuyla ilgili bilgi veren Türk yetkilileri, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden daha fazla yardım alma çabalarına öncülük ettiğini söyledi.

Yine Ankara’nın bu yılın başlarında başlayan diplomatik yakınlaşma ile birlikte Suudi Arabistan ile benzer anlaşmalar yapmak için bastırdığı kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar