Bloomberg'den TL analizi: Dokuz hafta değer kaybetti, 1999'dan beri en uzun süreli düşüş
Türk Lirası, geçen hafta da değer kaybederek, 1999'dan bu yana en uzun süreli haftalık düşüşünü yaşadı. Bunda Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararının da etkili olduğu belirtildi.
Türk Lirası'ndaki giderek artan değer kaybı uluslararası alanda da takip ediliyor. Bloomberg haber ajansında yer alan bir habere göre, Türk Lirası, geçen hafta da değer kaybederek 1999 yılından beri en uzun süreli haftalık düşüşünü yaşadı.
Dokuz haftadır Türk Lirası'nın ABD Doları'na karşı değer kaybettiği belirtilen haberde, bu durumda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta verdiği faiz kararının etkili olduğu belirtildi.
Bloomberg'in haberinde, Merkez Bankası'nın geçen hafta aldığı politika faizini sabit bırakma kararının ekonomik ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde yatırımcıları endişeye düşürdüğü belirtildi.
Londra merkezli Aberdeen Varlık Yönetimi şirketinde sabit getirili menkul kıymetler yöneticisi olan Viktor Szabo Bloomberg'e yaptığı açıklama, "Ortada bir irade göremiyoruz. Yıllardır süren politika hataları şimdi de rezerv kaybı ve kur üzerindeki baskı olarak ortaya çıkıyor. TCMB'nin kararı dengeyi kurmak için gerekli olan kredi büyümesinin yavaşlamasına yetkililerin yanaşmadığını gösteriyor" dedi.
Bloomberg haberinde TL'nin yaşadığı son değer kaybının 1999'un anılarını canlandırdığı ifade edildi. O yıl yaşanan gelişmeler yüzünden 2001 yılındaki ekonomik kriz meydana gelmişti.
MERKEZ BANKASI'NIN KARARI DOLARI UÇURMUŞTU
Geçen hafta dolar, Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine politika faizini değiştirmeme kararının ardından 7,78 TL'den 7,97 TL seviyesine kadar yükselmişti.
Faiz artışının beklendiği Para Politikası Kurulu (PPK) kararının açıklanmasının öncesinde dolar, 7,78 TL'ye kadar gerilemişti. Bir önceki Para Politikası Kurulu’nda politika faizi yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltilmişti.
Geçen hafta gerçekleştirilen toplantıdan beklentiler ise Merkez Bankası'nın 100 ila 300 baz puan arasında artış yönündeydi. Reuters anketine katılan 17 kurumun tamamı politika faizinde artış beklediklerini, yüzde 10,25'ten yüzde 12'ye yükseltileceğini öngörmüştü.
Merkez Bankası'nın açıklamasında şöyle denmişti:
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmasına, para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar vermiştir."