BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: 100 yılın en kötü ekonomik krizi yaşanıyor
Guterres, Covid-19 nedeniyle küresel ekonomide 100 yılın en kötü krizinin yaşandığını belirtirken, BM'nin son raporuna göre Covid-19'un sosyo ekonomik etkileri yıllarca hissedilecek.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos Ajanda haftasında video konferans yoluyla açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Pandemide 2 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Aynı zamanda 100 yılın en kötü ekonomik krizini yaşadık" dedi.
Guterres, "Bununla birlikte kriz kırılganlıklarımızı dayanıklılık haline getirmek için de fırsat sunuyor. Bu konuda hükümetler, uluslararası organizasyonlar, özel sektör ve sivil toplam birlikte çalışmalı" yorumu yaptı.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu'nda, küresel ekonomide sağlam ve sürdürülebilir bir iyileşme sağlanmadığı sürece Covid-19 salgınının yıkıcı sosyo ekonomik etkisinin yıllarca hissedileceği uyarısında bulundu.
Gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin 2020'de yüzde 5,6 daraldığı ve bu yılki büyüme beklentisinin yüzde 4 olduğu belirtilen raporda, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerin ise yüzde 2,5 küçüldüğü, 2021'deki büyüme beklentilerinin ise yüzde 5,7 olduğu ifade edildi.
Dünya ekonomisinin ise geçen sene yüzde 4,3 küçüldüğü kaydedilen raporda, bu yılki yüzde 4,7'lik iyileşme beklentisinin geçen senenin kayıplarını zar zor telafi edeceği vurgulandı.
Salgının geçen sene 131 milyon kişiyi daha yoksulluğa sürüklediği ifade edilen raporda, 12,7 trilyon doları bulan devasa ve zamanlı yardım paketlerinin dünya ekonomisinin tamamen çökmesini ve "Büyük Buhran" gibi bir ekonomik krizin yaşanmasını önlediği belirtildi.
Raporda, ayrıca G20 ülkelerinin ekonomilerinin büyümesinin hem dünya ekonomisini canlandıracağına hem de ekonomiyi gelecekteki şoklara karşı daha dirençli hale getireceğine işaret edildi.