Boğaz’daki kaçak yapılara gece yarısı krokili af
AKP, kamuoyunda 'imar affı' olarak bilinen tasarıya gece yarısı bir önergeyle yeni bir madde ekledi. Boğaz’daki bazı yapılar af kapsamına alındı.
EKONOMİ - Torba yasada, gece yarısı yapılan değişiklik bilmeceye dönüştü. Son dakika değişikliğiyle imar affında İstanbul Boğazı'ndaki tüm sahil şeridini kapsam dışında tutan hüküm, özel bir kroki ve liste ile delindi.
İmar affı, TBMM Genel Kurulu’nda önergelerle değiştirilerek yasalaştı. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Boğaziçi Kanunu’nun "öngörünüm" kapsamındaki tüm yerler barıştan muaf tutulurken, Genel Kurul'da verilen bir önergeyle "ekli kroki, listede sınır ve koordinatları gösterilen yerler" denilerek, Boğaziçi sahil şeridindeki bazı alanlar yeniden imar affı kapsamına alındı. Buna göre İstanbul Boğazı’ndaki dokuz mahalle imar affı kapsamına girdi.
KOORDİNATLAR VERİLDİ
AKP'lilerin önergesi sonucu yasada yapılan değişiklikle, Boğaziçi Kanunu'nda, "Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi" olarak tanımlanan ve daha önce af dışında kalan alan değiştirildi. Sadece "kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alan" imar affı dışında tutuldu.
Son dakika değişikliğiyle imar affında İstanbul Boğazı'ndaki tüm sahil şeridini kapsam dışında tutan hüküm, özel bir kroki ve liste ile delindi. Listede, binlerce rakam var ve bu rakamların ne anlama geldiğini ancak harita mühendisleri İTRF96 adı verilen "orta meridyene göre koordinat datum" adlı teknik bir sistemle çözebilecek.
Bu koordinatların dışına ise af geldi. İmar affına giren ve kapsam dışı kalan alanların neresi olduğu ve affın hangi yapıları kapsadığı ise "428981.51 sağa, 4563761.85 yukarı" gibi koordinat ifadeleriyle gösterildi. Toplam 2 bin 59 adet yapı için bu koordinatlar verildi.
KROKİ DIŞINA AF
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul Boğaziçi bölgesinde daha önce tamamen kapsam dışı olan imar affını bazı yapılar için getiren düzenleme, AKP Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bülent Turan, Mehmet Muş'un verdiği önerge ile düzenlendi ve yasaya şu hüküm eklendi:
"Bu madde hükümleri 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alan ile İstanbul tarihi yarımada içinde ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda ve ayrıca 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun'un 2'inci maddesinin birinci fıkrasının e bendinde belirlenmiş tarihi alanda uygulanmaz. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar bakanlık ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir."
MHP önergeye karşı çıktı. Mersin Milletvekili Baki Şimşek, "Bu önergenin gecenin bu saatinde Meclis'in de gerekli bilgi ve belgelere sahip olmadan bu şekilde geçmesine karşıyız. İstanbul Boğazı yıllardır tahrip ediliyor. Neyin ne olduğu belli olmadan bir krokiyle getirilip bu işin oldu bittiyle buradan geçirilmesi kabul edilemez. Boğaziçi tamamen kapsam dışı tutulmalı" dedi.
CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu da, imar affının seçim rüşveti olduğunu savunarak şöyle dedi: "Boğaziçi ve tarihi yarımada da İstanbul'da, burası koruma alanı, sit alanı. AKP tarafından seçim sürecinde yasalaştırılmak üzere Meclis'e getirilen, tepkileri azaltmak amacıyla da imar barışı olarak tanıtılmak istenmektedir. Denetimsiz yapılar, toplumun sağlığını ve can güvenliğini tehlikeye atan kaçak yapılar yasal hale getiriliyor. Bu yasa seçim öncesi verilen bir rüşvettir."
AFTAN YARARLANMAYACAK ALAN MİKTARI YARIYA İNDİ
Hürriyet gazetesinde yer alan haberde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Bu af değil çünkü yapı kayıt belgesi almak imar planı dışına çıkma hakkı vermiyor. Binayı ömrünü tamamlayıncaya kadar kullanma hakkı veriyor. Ama ömrünü tamamladığı ya da kentsel dönüşüm için yıkıldığı andan itibaren oradaki imar planları geçerli olacak. Yapı kayıt belgenizi 5 kat için aldınız diye 2 kat imar izni olan yere yeniden 5 katlı ev yapamayacaksınız" dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun öngörünüme dahil bölümünün yararlanamaması hükmü getirilmişti. Ancak Genel Kurul'da yapılan değişiklikle aftan yararlanamayacak alan miktarı 8 bin 500 hektardan 4 bin 564 hektara indirildi. Böylece Rumelikavağı, Yeni Mahalle, Merkez, Kocataş, Maden, Büyükdere, Çayırbaşı, İstinye ve Yeniköy’ün bazı bölümleri affa dahil edildi.
Gürgen, Boğaz'da affa dahil olan ve olmayan yerleri şöyle sıraladı:
"Boğaz Kanunu’nda denizi gören öngörünümde olan tepelerinin arka taraflarını, yamaçlarını barışa dahil ettik. Cumhuriyet, Kireçburnu, Tarabya barışa dahil değilken; arkasında kalan Rumelifeneri, Rumelikavağı’nın bir kısmı dahil oldu. Maden’in tamamıyla, Sarıyer ve Yeni Mahalle’nin sahil şeridi hariç olmak üzere büyük kısmıyla barışıyoruz. Ortaköy Camisi’nden İstinye’ye kadar Emirgan, Bebek hiçbiriyle barışmıyoruz. Büyükdere’de sahil yok, barışıyoruz. Yeniköy’ün arka tarafıyla barışıyoruz."