CHP'li Böke: Cari ve Merkezi Bütçe açığı veren ekonomiye doğalgaz müjdesi fayda sağlamaz

CHP'li Böke: Cari ve Merkezi Bütçe açığı veren ekonomiye doğalgaz müjdesi fayda sağlamaz
Ekonomideki durumu özetleyen CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Erdoğan'ın 'müjdesi'nin halka yararının olamayacağını söyledi.

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Karadeniz'de doğalgaz bulunmasının halka hiçbir faydasının olmayacağını söyledi. Cari ve merkezi bütçe açıkları ile döviz de yaşanan sıkıntıları değerlendiren Böke, "Cari ve Merkezi Bütçe açığı veren ekonomiye doğalgaz müjdesi fayda sağlamaz" dedi.

‘MÜJDENİN HALKA FAYDASI YOK’

Doğalgazın çıkartılmasının 10 yıl gibi bir süreci kapsayacağı ve tek adam iktidarında yapılacak olan böylesi yatırımların ekonomik faydasının topluma yansımayacağını İz gazeteden Cengiz Aldemir’e açıklayan Böke, " İktidarın yaptığı projeler hep yandaşa kaynak aktarma projeleri olmuştur. Örneğin Osman Gazi köprüsünü kullanırken, kullananın ödediği para ayrı, kullanmayıp evinde oturan Ayşe teyzenin, Mehmet amcanın ödediği ayrı. Çünkü kamu yararı gözeterek yapılmadı o köprü. Kime ödeniyor o paralar? Kamu özel işbirliği adı altında yapılan projeler için rantçı, yandaş müteahhide ödüyor Ayşe teyze o parayı. Nitekim böyle bir enerji kaynağı bulunmuş olsa dahi, ortaya çıkacak olan bugünkü iktidar zihniyeti ile bunun bir yatırıma dönüşmesi hem süre alacaktır hem de o yatırımda yapılacak olan sözleşmeden faydalanacak olan halk olmayacaktır" öngörüsünde bulundu.

‘BÜTÇE AÇIĞI ŞİMDİDEN YILSONU HEDEFİNİ AŞTI’

Türkiye’de ekonomi ve demokrasi krizi yaşandığının altını çizen Böke, merkezi bütçe açığının şimdiden yılsonu hedefini aşarak 139,1 milyara çıktığını belirterek, "Bütçe açığının halk için verilirse anlamlıdır. Faiz ödemeleri ve ranta kaynak aktarmak içinse değildir. Sarayın bütçesi halkın değil rantın derdine düşmüş bir bütçedir. Ne yazık ki kriz çok boyutlu ve ağır bir ekonomik krizin yanı sıra derin bir demokrasi krizidir. Türkiye’de günden güne ağırlaşan bir güven krizi vardır. Bu çok boyutlu krizin temelinde yatan ise liyakatsiz, ciddiyetsiz, rantçı düzeni apaçık ortaya seren açıklamalar ve uygulamalardır" değerlendirmesinde bulundu.

‘UÇURUMDAN AŞAĞI SÜRÜKLENİYORUZ’

Türkiye ekonomisinin makroekonomik dengelerine dair verilere dikkat çeken CHP’li Böke, cari ve merkezi bütçenin açık vermesinin nedeni olarak, iktidarın ekonomik düzen anlayışını gösterdi. Ülke insanının işsizlik, umutsuzluk ve sefalete mahkûm edildiğini vurgulayan Böke, "Aynı esnada ekonomi cari açık veriyor; ilk 6 ayda cari açık 20 milyar dolara yaklaştı. Saray rejiminin göbekten dışa bağımlı kıldığı üretim bantlarının işlemekte zorlandığı, istihdam alanı dâhi yaratamadığı dönemde verdik bu cari açığı. Eskiden ne pahasına olursa olsun büyüyelim denilerek kurulan ekonomik düzenin maliyeti olan cari açıklar ve enflasyon maliyet olmaya devam ediyor; üzerine bir de işsizlik ve güvencesizlik eklenmiş olarak! Uçurumdan aşağı sürükleniyoruz" uyarısında bulundu.

‘TÜRKİYE’YE GÜVEN DUYULMUYOR’

Dünyada Türkiye’ye karşı bir güvensizliğin olduğunu, güven duyulmadığı için cari açığı kapatacak döviz ihtiyacının da karşılanamadığını belirten Böke, iktidarın yıllar içerisinde ekonomiyi sadece üretimde değil finansman kaynaklarında da göbekten dışarıya bağladığını vurguladı. AKP iktidarının dışa bağımlılığı sonlandıracak üretim düzeni yerine, rantçı düzende ısrar ettiğinin altını çizen Böke, " Saray rejimi bunca bağımlı olunan dış finansmanın en çok ihtiyaç duyduğu güveni de yıktı. Yıkılan güven ödemeler dengesine yabancı sermayenin ülkeden yoğun çıkışı olarak yansıdı. 2020’nin ilk 6 ayında 8,4 milyar dolarlık net finansman çıkışı da bunca dış borca bağımlı düzende yaşandı. Bu çıkmazdan ülkeyi bir CHP iktidarı kurtaracaktır ve o kurtarıcı irademizle rantçı düzeni sandığa gömeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar