BOTAŞ ve Shell arasında 10 yıllık gaz anlaşması

BOTAŞ ve Shell arasında 10 yıllık gaz anlaşması
BOTAŞ ve Shell arasında 10 yıllık LNG anlaşması imzalandı. Bakan Bayraktar "Anlaşma kapsamında 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 LNG kargosu teslimatı ülkemize gerçekleştirilecek" dedi.

Artı Gerçek - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Shell arasındaki uzun vadeli LNG anlaşması kapsamında 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük 40 LNG kargosunun Türkiye'ye gönderileceğini duyurdu.

Bayraktar, BOTAŞ ile Shell arasında LNG anlaşması imzalanması programı çerçevesinde Shell Üst Yöneticisi Wael Sawan ile Bakanlıkta bir araya geldi.

Söz konusu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Bayraktar, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yıllık doğal gazın yarısını LNG gemileri ile alabilecek durumda olduğunu, bu kapsamda dengeli bir tedarik portföyü oluşturmak amacıyla hem komşu ülkelerle hem de uluslararası şirketlerle çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

34 ÜLKEYLE GAZ TİCARETİ YAPILIYOR

Bayraktar, Azerbaycan ve Cezayir ile boru gazı ve LNG tedarik anlaşmalarının yenilendiğini ve Türkiye'nin halihazırda 34 ülkeyle doğal gaz ticareti yaptığını belirterek, "BOTAŞ 2023 yılındaki 26,5 milyar dolarlık satışıyla Türkiye'nin açık ara en büyük şirketi konumundadır" dedi.

BOTAŞ ile Shell arasında uzun dönemli bir LNG anlaşması imzalanacağını vurgulayan Bayraktar, "Bu kapsamda 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 LNG kargosu teslimatı ülkemize gerçekleştirilecek" dedi.

Bu anlaşmanın iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonlarıyla bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunacağını ifade etti.

TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK GAZ TÜKETİMİ 7,6 MİLYON METREKÜP

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 51 milyar metreküplük yıllık tüketimiyle Avrupa'nın dördüncü büyük doğal gaz pazarına sahip olduğunu ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'nin 15 Ağustos'ta doğal gazda günlük bazda üretim rekoru kırarak 7 milyon 609 bin metreküpe ulaştığını, sadece Sakarya Gaz Sahası'ndan gerçekleştirilen üretimin ise 15 Ağustos'ta 6 milyon 146 bin metreküp ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını anlattı.

Shell Üst Yöneticisi Sawan ise anlaşmanın BOTAŞ, Shell ve bakanlık arasındaki güven ilişkisi üzerine inşa edildiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından BOTAŞ ve Shell arasında uzun vadeli LNG anlaşması imzalandı. (AA)

Öne Çıkanlar