Buğdayda hasat zamanı yaklaşıyor: 'Alım fiyatı 15 TL olmazsa çiftçiye 1 lira para kalmaz'

Edirne'de hasata hazırlanan buğday üreticilerinin gözü Toprak Mahsülleri Ofisi'nin açıklayacağı alım fiyatında. Artı Gerçek'e konuşan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve üreticilertaban fiyatının 15 TL'nin altında olmaması gerektiğini söyledi.

Buğdayda hasat zamanı yaklaşıyor: 'Alım fiyatı 15 TL olmazsa çiftçiye 1 lira para kalmaz'

EDİRNE - Edirne'de geçtiğimiz yaz ve sonbaharda beklenen yağışları alamayan üretici buğdayı kuru toprağa ekti. Kış yağışları kısmen de olsa üreticileri rahatlattı. Hasata hazırlanan üreticiler Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO)açıklayacağı buğday alım fiyatını bekliyor.

'ORTALAMA 450-400 KİLOGRAM ÜRÜN BEKLİYORUZ'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu yıl ortalama 450-500 kilogram ürün beklediklerini belirtti. Kuraklığa dikkat çeken Arabacı, "Geçtiğimiz yıllarda çok kuvvetli kış yağışları olmamıştı. Bu kış yağışlar oldu ama yine toprağın çok doyuma ulaşacağı yağışlar değil. Fakat buğdayın en ihtiyacı olan yağışlar oluştu. Yani buğday strese, sıkıntıya girmeden gelişimi sağlandı. Sadece başak dönemlerinde olan kuraklıkta etkilenen yerler biraz oldu tabii. Bugün 300-400 kilogram verecek buğday da var, 500-550 kilogram verecek buğday da var. Genel görüntüye baktığımızda ortalama 450-500 kilogramı bulur diye düşünüyorum" dedi.

'ÜRETİCİ RAHAT NEFES ALMAK İSTİYOR'

TMO'dan üreticinin rahat nefes alacağı bir fiyat beklediklerini dile getiren Arabacı şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde bütün odalar bölgelerinde yaptığı maliyete göre bir tablo çıkardı. Bu tablonun genel merkezimizde ortalaması alındığında bir dekar buğdayın maliyeti 10 TL 87 kuruş. Biz yılda bir kez hasat yapıyoruz. Hem bir sonraki ekimde buğdayın tohumuydu, gübresiydi, ilacıydı bütün masraflarını bununla çıkarıyoruz ve ailemizin geçimini sağlıyoruz. Yani bir yıl boyunca bununla idare etmek zorundayız. Artan enflasyon karşısında bakanlığımızdan bunları göz önüne bulundurularak iyi bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. Buğdayın maliyeti bugün aşağı yukarı 11 TL. Üretici gözüyle baktığınızda alım fiyatının 14-15 TL bandında olması gerektiği düşünülüyor. Buna yakın fiyat, açıklamasını talep ediyoruz. Üretici nefes almak istiyor"

whatsapp-gorsel-2024-06-04-saat-11-18-28-58371be0.jpg
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı

'ÜRETİCİ İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAZ HALDE'

Lalapaşa ilçesine bağlı Ortakçı Köyü muhtarı Cengiz Günaydın, maliyetlerin çok yüksek fiyatların ise çok düşük olduğuna dikkat çekerek, üreticinin işin içerisinden çıkamaz hale geldiğini söyledi. Yaklaşık iki hafta sonra buğday hasadının başlayacağını hatırlatan Günaydın, “Arpa hasadı yoğunlaştı. Borsada fiyat 6.72 TL. Geçen senenin hemen hemen aynısı. Üretici kazanamıyor. TMO'nun depoları Ukrayna’dan ithal edilen buğdayla dolu. Yeni ürünü nereye koyacaklar? Arpada yaşanan durum buğdayda da yaşanacak gibi. Çiftçi borç içinde. Bu yüzden yine ürününü yok pahasına elinden çıkaracak yine" dedi.

‘15 TL'NİN ALTINDA KESİNLİKLE KURTARMAZ’

Merkeze bağlı Büyükilmailçe Köyü’nden üretici Erdal Akgün de girdi maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde arttığını dile getirdi. Buğday fiyatının 15 TL'nin altında olmaması gerektiğini vurgulayan Akgün, "15 TL olmazsa çiftçiye bir lira para kalmaz. Devletin bir an önce alıma geçmesi lazım. Ofisin açılması, çiftçinin geriye dönmemesi lazım. Mazota yüzde 110, gübreye yüzde 169 TL zam. İlaç ve tohumluk öyle. 15 TL'nin altında bir fiyat kesinlikle kurtarmaz” diye konuştu.

Edirne buğday