‘Büyüme referandum sonrası hızlanacak’

Büyüme verisiyle ilgili Başbakan Yardımcısı Şimşek, büyümede sıçramanın referandum sonrası başlayacağını belirtirken, Maliye Bakanı Ağbal da,...

‘Büyüme referandum sonrası hızlanacak’

Büyüme verisiyle ilgili Başbakan Yardımcısı Şimşek, büyümede sıçramanın referandum sonrası başlayacağını belirtirken, Maliye Bakanı Ağbal da, referandum sonrası ekonomik görünümün olumlu etkileneceğini söyledi.

EKONOMİ – Türkiye’nin 2016’da büyüme verisinin yüzde 2,9 olarak açıklanmasının ardından ilk tepkiler gelmeye başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümedeki sıçramanın referandum sonrası yani 17 Nisan'dan itibaren başlayacağını söyleyerek, bu yılın ilk çeyreğinde büyümenin ılımlı olacağını ifade etti. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, 2016 büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, 2016’da meydana gelen darbe girişimi, turizm sektöründe yaşanan daralma, terör saldırıları ve global piyasalarda oluşan dalgalanmalara rağmen ekonominin yüzde 2,9 büyüdüğünü belirterek, "Referandum sonrası ekonomide güven ve öngörülebilirliğin artması da ekonomik görünümü olumlu etkileyecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bugün açıklanan büyüme verisi için, "Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu gösterdi" değerlendirmesini yaptı. Büyümedeki sıçramanın 17 Nisan'dan itibaren başlayacağını söyleyen Şimşek, "Reel ekonomik büyüme referandumdan sonra yükselmeye başlayacak. Referandumdan çıkacak güçlü bir evet önümüzdeki yolun açılmasında yardımcı olur" diye konuştu.

Beyaz eşyada ÖTV indiriminin uzatılması da gündemde. Şimşek, konuyla ilgili, "Kısa süreli olarak ÖTV indiriminde bir devam kararı verebiliriz, daha nihai kararı vermedik" diye konuştu. Şimşek, beş yılın zirvesine çıkan enflasyon konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: "Enflasyon yüzde 10'un biraz üzerine çıktı ve bu kabul edilebilir değil. Hedefimiz enflasyonu küçük tek hanelere düşürmek. Kur nispi bir istikrara kavuşmuş durumda, yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun tek haneye düşmesi beklentimiz var."

TL’nin son dönemdeki performansına değinen Şimşek, "Siyasette kalıcı istikrar sağlanır, reformlara kalınan yerden devam edilirse TL'nin orta ve uzun vadeli görünümü olumluya döner. Türkiye ticaret ortaklarından daha hızlı büyür ve reformlarla hikayesi güçlenirse lira kalıcı olarak orta vadeli perspektifte güçlenir" dedi.

ALINAN KARARLARIN ETKİSİYLE BÜYÜDÜK

Maliye Bakanı Ağbal da, 2016 yılının üçüncü çeyreğindeki daralmanın ardından ekonomi yönetimi olarak aldıkları kararların etkisiyle ekonominin dördüncü çeyrekte yüzde 3,5 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü vurguladı. Ağbal, 2016 yılı büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, 2016 yılının meydana gelen darbe girişimi, turizm sektöründe yaşanan daralma, terör saldırıları ve global piyasalarda oluşan dalgalanmalara rağmen ekonominin yüzde 2,9 büyüdüğü bir yıl olduğunu kaydetti.

Ağbal, konuya ilişkin şunları söyledi: "2016 yılının üçüncü çeyreğindeki daralmanın ardından ekonomi yönetimi olarak aldığımız kararların etkisiyle ekonomi dördüncü çeyrekte yüzde 3,5 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür. Bu da Türkiye ekonomisinin temellerinin kuvvetli olduğunu ve dinamik büyüme yapısını sürdürdüğünü göstermiştir. Ekonominin sürükleyicisi olan iç talep son çeyrekte ivmelenmiş ve özel tüketim harcamaları yüzde 5,7 artmıştır. Bu dönemde yatırımların yüzde 2 büyümesi de ekonomik görünüm adına son derece önemlidir. Kamu harcamaları da ekonomik büyümeye pozitif katkı vermeye devam etmiştir.

Ekonomi yönetimi olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler, gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar ile küresel konjonktürdeki olumlu seyir 2017 yılında da büyümenin hızlanmasını destekleyecektir. Nitekim 2017 yılı ilk çeyreğinde hem üretim hem de tüketim kanalından gelen öncü göstergeler ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller vermektedir. Referandum sonrası ekonomide güven ve öngörülebilirliğin artması da ekonomik görünümü olumlu etkileyecektir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile siyasi istikrar pekişecek ve yönetimde etkinlik artacaktır. Yapısal reformlar hız kazanacak, Türkiye’nin ekonomik büyüme performansı artmaya devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli de, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Son çeyrekte yüzde 3,5 büyüyen ekonomimiz 15 Temmuz darbe girişimine rağmen yapısal sağlamlığını, kurumsal altyapısına duyulan güveni gösterdi. Bu rakamlar tabi ki yeterli değil hedeflediğimiz istihdam için yüzde 4-5 büyümemiz gerekiyor.Ancak 16 Nisan sonrasında çok hızlı ivme kazanacak" dedi.

CANİKLİ: 2017’DE BÜYÜME YÜZDE 4’Ü GEÇECEK

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye ekonomisinin şaşırtmaya devam edeceğini belirterek, "2017 büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilecek. 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğiz" ifadelerini kullandı. Canikli, 2016 yılı büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansının 2016 yılının son çeyrek büyüme rakamıyla teyit edildiğine işaret eden Canikli, yüzde 3,5'lik güçlü büyümenin, iç ve dış talebi artıran tedbirlerle piyasaların likidite problemi oluşumunu engelleyen tedbirlerin sonucu olduğunu kaydetti.

Canikli, açıklamasında şunları ifade etti: "2016'nın üçüncü çeyreğindeki daralmadan sonra hiçbir uluslararası finans kuruluşu son çeyrekte böyle yüksek bir büyüme beklemiyordu. Türkiye ekonomisi şaşırtmaya devam edecek. 2017 büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilecek. 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğiz. Yüksek büyüme işsizlik rakamlarını da ikinci yarıdan itibaren düşürecek. Yıl sonunda tek haneli rakamları göreceğiz. Bu aydan itibaren ihracatın büyüme üzerindeki net katkısı belirgin hale gelecek, dış ticaret açığı ve cari açıktaki iyileşme artacak. Enflasyon ve faizlerdeki aşağı yönlü hareketleri birlikte izleyeceğiz. Üçüncü çeyrekteki daralmayı ve büyüme beklentilerinin zayıflamasını gerekçe göstererek Türkiye'nin notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşlarının, son çeyrek güçlü büyüme rakamı karşısında ne yapacaklarını, nasıl bir karar alacaklarını gerçekten merak ediyorum."

referandum büyüme canikli Ağbal Şimşek