Çiğ süte yüzde 8.5 zam: 'Maliyeti karşılamıyor, talebimiz 17 TL'
EDİRNE - Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere çiğ süte yüzde 8.5 zam yaparak alım fiyatını 13.5 TL'den 14.65 TL'ye çıkardı. Artı Gerçek'e konuşan sektör temsilcileri, sütün maliyetinin 16 TL olduğunu belirterek, fiyatın 17 TL olması gerektiğini söyledi. Uzmanlar, sütte devlet teşviğinin artırılmasını ve yem fiyatlarının sübvanse edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatına zam geldiğini duyurdu. 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere çiğ süt alım fiyatına yüzde 8.5 zam yapıldı. Buna göre çiğ sütün litresi 13.5 TL'den 14.65 TL'ye çıktı. Ancak yüzde 8.5'lik zam üreticiyi memnun etmedi.
'SÜT SUDAN UCUZA SATILIYOR'
Edirne Genç Çiftçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Ilgın, "Çiftçi sudan ucuza süt satarken, tüketici en ucuz sütün litresini bile 50 TL'den alacak. Hükümet ve Ulusal Süt Konseyi, çiftçinin ineklerini kesime göndermeye kararlı. İnekler kesildikten sonra et pahalı, gelsin ithal et, gelsin ithal hayvanlar. Çiftçiye, tüketiciye verilmeyen kaynak ithalata gidecek. Yıllardır aynı politika uygulanıyor” dedi.
'ALIM FİYATI ZATEN 15 TL'
Ulusal Süt Konseyi'nin zam açıklamasının üreticiler tarafından şaşkınlıkla karşılandığını dile getiren Ilgın, "Edirne'den örnek vermek gerekirse bütün köylerimizde süt zaten bu fiyatın üzerinde satılıyor. Genel manada 15 TL diyebiliriz. Dolayısıyla Ulusal Süt Konseyi'nin 'çiğ süt fiyatına zam yaptık' açıklamasının mantıklı ve tutarlı bir tarafı yok. Çiftçiyi mutlu eden bir tarafı da yok. Burada şunu görüyoruz; Ulusal Süt Konseyi piyasaya tam manasıyla hakim değil. Konsey, çiğ süt satış fiyatında belirleyici olamıyor. AçıklamasI kadük kaldı. Bana göre Ulusal Süt Konseyi'nin bu açıklamalarının çiftçiye yararından ziyade TÜİK hesaplarına, matematik hesaplamalarına yararı oluyor" diye konuştu.
'TALEBİMİZ 17 TL, HAZİRANDA FİYAT AYARLAMASI BEKLİYORUZ'
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken de açıklanan fiyatın maliyeti bile kurtarmadığını vurguladı. Erken, "Bu açıklanan fiyat maliyeti kurtarmıyor hiçbir şekilde ama 1 lira da olsa üretici için iyidir diyeceğiz artık. Tabii ki bizim talebimiz 17 TL civarıydı. Haziran sonunda yeniden fiyat ayarlaması bekliyoruz çünkü hiçbir şekilde bu fiyat maliyeti karşılamıyor. İç piyasada arz ve talepte sıkıntı var. Mayıs'ın 15'inden sonra taleplerin artacağını düşünüyoruz. Çünkü şu anda süt tonajlarında da artış var. Arz ve talep arttığında bu fiyatların da artacağını umut ediyoruz" dedi.
'SÜTTE TEŞVİK ARTIRILSIN, YEM FİYATLARI SÜBVANSE EDİLSİN'
Eski CHP Edirne Milletvekili, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu da sütün maliyetinin 16 TL olduğunu ancak 14.65 TL fiyat açıklandığını söyledi.
Artan maliyetlere dikkat çeken Gaytancıoğlu, "Yem fiyatlarından, veteriner ve ilaç masraflarından, işçilik, elektrik, ulaşım ve en önemlisi enflasyondan haberi yokmuş gibi yapanlar süt fiyatını yüzde 8.5 artırıyor. Çözüm bu değil. Süt fiyatını hiç arttırmayın 50 kuruş olan süt teşvik primini 3 TL'ye çıkarın, yem fiyatlarının yarısını sübvanse edin. Yani üretici bir çuval yem için 600 TL'lik faturanın yarısını ödesin bakın nasıl işler yoluna girecek" diye konuştu.