Danone firmasının A101 marketleri için ürettiği Birşah marka sütte su tespit edilmesi üzerine bakanlık toplatma kararı aldı. Danone firmasından ise 'teknik bir aksaklık' nedeniyle 100 litre süte su karıştığı öne sürüldü.
Ulusal Süt Konseyi, litresi 14,65 TL olan çiğ süt tavsiye fiyatını, 1 Ocak 2025’ten itibaren yüzde 17 artırarak 17,15 TL olarak belirledi.
Edirne İl Genel Meclisi üyesi Cevdet Kurt: Süt üretici son iki yıldır zaten para kazanamıyor. Sanayiciler ise yüzde 100’e yakın kazanç sağlıyorlar. İşletmeler kapanıyor, hayvancılık bitme noktasında Bakanlığın üreticiye destek vermesi gerekiyor
Ulusal Süt Konseyi Yönetimi Kurulu, bugün yaptığı toplantıda çiğ inek sütü litre satış fiyatının 14,65 TL olarak uygulanmasına devam edilmesine karar verdi. Fiyat güncellemelerinin üç aylık periyotlarla yapılacağı açıklandı.
Akkışla'daki süt üreticileri, süt fiyatlarının düşmesi ve ithal hayvanların yerli piyasayı zora sokması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Üreticiler, tarım politikalarının gözden geçirilmesini talep ediyor: "Bize sahip çıkan bir Tarım Bakanı yok".
Süt Konseyi, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere çiğ süte yüzde 8.5 zam yaparak alım fiyatını 13.5 TL'den 14.65 TL'ye çıkardı. Artı Gerçek'e konuşan sektör temsilcileri, sütün maliyetinin 16 TL olduğunu belirterek, fiyatın 17 TL olması gerektiğini söyledi.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı, süt ineklerinin kesilmesinin üreticiyi olumsuz etkilediğini belirterek, kırmızı etin yeniden zamlanacağını söyledi.
Süt üreticisi litresini 7,8 TL'ye ürettiği sütü, 7,5 TL'ye satıyor. Artan maliyet karşısında zarar eden çiftçi ineklerini kesime gönderdiği için de et ve süt krizi büyüyor.
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, et ve süt ürünlerine en az yüzde 30-35 daha zam geleceğini açıklayarak hükümetin ithalat politikasına tepki gösterdi, taklit ürünün artacağına işaret etti.
SUT’ta yapılan son değişiklik ile hekimin ilaç reçete ve raporlandırılmasında ‘hasta ilacı tolere edemedi, başka ilaca başlanmalı’ beyanları geçersiz sayılacak.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacaktır. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak' dedi.
Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, çiftlik hayvanlarından elde edilen et ve süt ürünlerinin yaklaşık yüzde 80'ini plastik parçacıklar (mikroplastik) içeriyor.
Çiğ sütün litresine 15 Mayıs’ta yapılan yüzde 32’lik fiyat artışı rafta süt ürünlerine yansımaya başladı. Markalı süt ürünlerinde yüzde 40’a varan artışlar yaşandı.
Maliyetler artınca hayvan sayısını azalttıklarını dile getiren Ağrılı besici Sezai Barbaros 'İşin içinden çıkamıyoruz' dedi, vatandaşlardan zamlı fiyatlara hazırlıklı olmalarını istedi.
TCMB, buğday ve yeme gelen zamlar yüzünden makarna, un, bulgur, et, yumurta ve süt ürünlerinin fiyatlarına zam yağacağını rapor etti. Neden olarak ise jeopolitik gelişmeler gösterildi.
Perakende süt ve süt ürünleri fiyatlarına nisan sonu, mayıs başı itibarıyla bir zam daha geldi.
Eker, bazı süt kutularının arkasındaki Arapça yazılara tepki gelmesi üzerine 'Ürün Avrupa ve Ortadoğu bölgelerinde de satılıyor' açıklamasını yaptı.
Çok sayıda üreticinin süt üretmek yerine dişi hayvanlarını keserek kazanç sağlama yolunu seçtiği ve anaç hayvanları azalan Türkiye'nin kırmızı et stokunun da azaldığı belirtiliyor.
Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatında yüzde 21,2 oranında artışa gitti.
Sosyal ve ekonomik destekten yararlanan çocuk sayısı ise AKP iktidarı döneminde 12 bin 75’ten 200 bine dayandı. İyi beslenemeyen anneler sütten kesiliyor, çocuklar bodur kalıyor.
Buğday, arpa gibi tahılların gelmemesi yem fiyatlarını daha da artıracak. Maliyet artışları nedeniyle üreticiler, çiğ süt fiyatının en az 6.50 liraya çıkarılmasını istiyor.
Yüksek maliyetlerle başa çıkmakta zorlanan süt üreticisi, fatura giderlerin yüzde 170’i aşmasıyla birlikte ineği kesmek sağmaktan daha karlı olduğunu belirtti.
CHP'li Başevirgen süt maliyetini hesaplayarak, önümüzdeki süreçte sütün yükseleceği fiyatı kamuoyu ile paylaştı.
Sanayiciye kesintiyle ilgili yazılı belge yollanmazken, kesintiye uymayacaklar için cezai müeyyide uygulanacak. BOTAŞ ilaç, et ve süt ürünleri üretenlere kesinti uygulamasını sonlandırdı.
TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu, 'Turizmin açılmasıyla üreticiler fiyat artırmaya başlayacak. Nisan mayısta fiyat artışının önü alınmayacağı için bu sefer aynı maliyetler raflara yansıyacak' dedi.
TMO arpayı, et ve süt üreticilerine satınca yüzde 8 KDV alıyor. Aynı arpayı sanayici alırsa KDV yüzde 1’e düşüyor. KDV çarpıklığı vatandaşa zam olarak yansıyor.
Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamış olduğu 4 lira 70 kuruşluk çiğ süt tavsiye fiyatı ise enflasyon karşısında erimeye devam ediyor.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği, 'Yaz aylarında süt arzında düşük ve turizmden gelen talep sebebiyle tüketiciler de et ve süt bulmakta zorlanacaktır' dedi.
Çatalca'da süt üreticiliği yapan Recep Karataban, 'Toptancı 3 liraya topluyor artık değerlendirip 10 lira ve üzeri insanlara acımadan satıyorlar' dedi.
Aralık ayı ilk haftasında litresi 9 lira 25 kuruştan satılan sütün fiyatı dün itibarıyla 13 lira 50 kuruşa çıktı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.