Çiğ süt fiyatı maliyetin altında: Zarar büyüyor
Süt üreticisi litresini 7,8 TL'ye ürettiği sütü, 7,5 TL'ye satıyor. Artan maliyet karşısında zarar eden çiftçi ineklerini kesime gönderdiği için de et ve süt krizi büyüyor.
Yoncadan mısır silajına, samandan yeme hayvancılıkta tüm maliyetler katlanarak artıyor. Hayvancılık yapan yurttaşlar maliyeti karşılayamadığını belirterek inekleri kesime gönderdiği ve bununda et ve süt krizine neden olacağını belirtiyor. CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, litresi 7.50 liraya satılan sütün maliyetinin 7.80 lira olduğuna dikkat çekti.
"Maliyetin altında kalan süt fiyatı çiftçiyi bitiriyor" diyen CHP’li Barut, "Buna neden olanlar aslında çiftçimize ‘üretme, ineğini kestir, üretimi terk et’ demek istiyor. Bu akıl almaz durumdan, vahim yanlıştan hemen dönülmeli" dedi.
‘FİYAT REVİZE EDİLMELİ’
Sözcü’de yer alan habere göre Türkiye’de 15 Mayıs’tan bu yana bir litre inek sütünün 7.50 liradan satıldığını aktaran Barut, "Yoncadan mısır silajına, samandan yeme hayvancılıkta tüm maliyetler katlanarak artıyor. Sudan işçilik, elektrik ve mazota kadar girdiler fahiş zamlanıyor. Buna rağmen ülkemizde 15 Mayıs’tan bugüne kadar 7.50 lira olan çiğ süt alım fiyatlarıyla üreticimiz her gün daha çok zarar ediyor" dedi.
Barut, "Hayvancılığımızın sürdürülebilir olması için Ulusal Süt Konseyi’nin 7.22 lira olarak hesapladığı 1 litre çiğ süt üretim maliyetinin gerçekte 7.80 lirayı aştığını artık görmesi ve alım fiyatının revize edilerek çiftçiye nefes aldıracak bir adım atmasını istiyoruz" diye konuştu.
CHP’li Barut, normal şartlarda süt ve yem paritesine göre süt üreticisinin 1 kilo süt satıp karşılığında 1.5 kilogram yem alabilmesi gerektiğini ifade etti.
İKTİDARA ÇAĞRI
Hayvancılık sektöründe sorunların her gün daha da derinleştiğine işaret ederek iktidarı harekete geçmeye çağıran Barut, "Bugün yüksek enflasyon ve fahiş zamlar nedeniyle herkes perişan halde. İktidar yanlış üstüne yanlış yapmaya devam ederken çözüm çağrılarına kulak vermiyor" dedi.
Barut, ivedilikle iktidar Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ihtiyacı karşılayacak kadar üreticilerimize yem desteği vermelidir."