Süt üreticileri zorda: 'İşletmeler kapanıyor, hayvancılık bitme noktasında'

Süt üreticileri zorda: 'İşletmeler kapanıyor, hayvancılık bitme noktasında'
Edirne İl Genel Meclisi üyesi Cevdet Kurt: Süt üretici son iki yıldır zaten para kazanamıyor. Sanayiciler ise yüzde 100’e yakın kazanç sağlıyorlar. İşletmeler kapanıyor, hayvancılık bitme noktasında Bakanlığın üreticiye destek vermesi gerekiyor

EDİRNE - İlaç, yem, su ve elektrik gibi girdi maliyetlerine üst üste gelen zamlar süt üreticilerini zorluyor. Üreticiden litresi 14.65 TL'den alınan süt marketlerde 30 ila 40 TL arasında değişiyor. Para kazanamayan üreticiler ise hayvancılıktan bir bir uzaklaşıyor.

ÜRETİCİYE BİR LİTRE SÜTTE 40 KURUŞ KALIYOR

CHP'li meclis üyesi ve süt üreticisi Cevdet Kurt, yaşanan sorunları Edirne İl Genel Meclisinde dile getirdi. Süt üreticisinin son iki yıldır para kazanamadığını vurgulayan CHP'li Kurt, "Bizden alınan sütün fiyatı şu anda 15 TL. Sütün bize maliyeti ise 14.60 TL Buna acil bir çözüm bulunmalıdır. Yoksa hayvancılık bitme noktasına gelecek. Şu anda çok kişi işletmesini kapatıyor. Bu durum nereye kadar gidecek?" dedi.

'SÜT TOZU İTHALATI DURDURULMALI'

Acil önlem alınması çağrısı yapan Kurt, “Süt tozu ithalatını durdurmadıkları sürece Türkiye’de hayvancılık bitecektir. Ayrıca meralarımıza güneş enerji santrali (GES) panelleri yapılmaktadır. Bu nedenle meralarda hayvanların otlak yeri kalmayacağından maliyetler daha da artacak" diye konuştu.

'SANAYİCİLER YÜZDE YÜZ KÂR EDİYOR'

Üretici para kazanamazken sanayicinin yüzde 100 kâr ettiğine dikkat çeken Kurt, " Üretici son iki yıldır zaten para kazanamıyor. Sanayiciler iyi para kazanıyor. Yüzde 100’e yakın kazanç sağlıyorlar. Bizim elimizde olan bir şey değil. Buna hükümetin bir çare bulması lazım” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-10-saat-13-57-21-141ef8a4.jpg
Edirne İl Genel Meclisi üyesi Cevdet Kurt

'10 HAYVANI OLAN ÜRETİCİ AYDA 10 BİN TL BİLE KAZANAMIYOR'

İşletmelerin kapandığına, köylerin boşaldığına dikkat çeken Kurt, "Küçük işletmesi olan bir üreticinin 10 hayvanı varsa, bugün tanesi 150 bin TL’den toplam 1 milyon 500 bin TL yapıyor. 10 hayvanını satan üretici bugün 1 milyon 500 bin TL’yi mevduat faizine koysa en az 60 bin TL para kazanacak. Ama 10 hayvanla üretim yapan üretici bugün 10 bin TL bile kazanamıyor. Bu nedenle herkes bırakma noktasına geldi. Hayvanını satan faize yatırıyor ve daha çok kazanıyor" diye konuştu.

'ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ'

Süt üreticilerinin desteklenmesi çağrısında bulunan Kurti "Bir litre süt ile 1.5 kilo yem alınabilmesi lazım. Bu yıllardan beri uygulanmıyor. Uygulansa, hayvancılık yapanlar nefes alacak. Süt artık sudan ucuz hale geldi. Yarım litre su marketlerde 10 TL. Biz de 1 litre sütün 20 TL olmasını istiyoruz. Bakanlığın da buna 2 TL destek vermesi gerekiyor. Desteği de 6 ay sonunda değil, her ay sonunda üreticinin hesaplarına yatırması lazım” dedi.

Öne Çıkanlar