Çocuklar iş cinayetlerine kurban gitti
2013 yılından bu yana 260 çocuk iş cinayetlerinde öldü. En çok tarım, orman, inşaat, yol ve metal iş kollarında çalıştırılırken hayatını kaybetti.
GÜNCEL- 2013 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarılmasına rağmen o tarihten bu yana 260 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Çocukların hayatını ağırlı olarak kaybettiği iş kolları ise, tarım, orman, inşaat, yol, metal ve ticaret-büro-eğitim olarak sıralandı. İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre halihazırda çalışan 2 milyon çocuk bulunuyor.
İş cinayetlerinin büyük bir bölümü Adana, Urfa, İstanbul, Antep, Konya ve Manisa’da yoğunlaştı.
Evrensel gazetesinden Fırat Turgut'un haberine göre, DİSK/Genel-İş Sendikası'nın nisan ayında yayımladığı "Emek Araştırmaları/Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak" raporuna göre Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi bulunuyor.
Çocuk işçilerin sayısına ilişkin güncel veriler sadece 15-17 yaş grubunda olan çocuk işçiler için mevcut. 15 yaş altı ve tarımsal alanlarda mevsimlik olarak çalışan çocuklara ilişkin veriler bulunmuyor. Ayrıca mesleki eğitim alan, özellikle turizm sektöründe uzun saatler çalıştırılan stajyerler, yani "çocuk işçiler" ve çocuk işçiliği sayılabilecek uygulamalar ile çıraklık eğitimi alanlar resmi olarak çocuk işçi sayılmıyor.
Çocuk işgücü kır ve kent ayrımında farklı biçimlerde istihdam edilse de çocuklar kentlerde de kırlarda da kayıt dışı çalıştırılıyor. 2016 TÜİK verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışı çalışıyor. 2016 yılında 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı 708 bin. Bu çocukların 558 bini kayıt dışı çalıştırılırken, 150 bini sigortalı. Yani çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı.
Ayrıca Türkiye’de çocuk işçiliğinin artışında, çocuk yoksulluk oranının yüksek olmasının önemli bir etkisi var. Türkiye, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında çocuk yoksulluk oranı en fazla olan ülke. Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25,3 iken, AB’ye üye ülkelerle karşılaştırıldığında yoksulluk oranı en fazla olan ülke konumunda.