Covid-19 salgınında küresel borç rekor kırdı, sadece bir yılda 24 trilyon dolar arttı

Küresel borçlar rekor artış kaydederek küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 355'ine ulaştı. Gelişen ülkeler arasında borç/GSYH oranının en fazla arttığı ülkeler Çin ve Türkiye oldu.

Covid-19 salgınında küresel borç rekor kırdı, sadece bir yılda 24 trilyon dolar arttı

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yapılan çalışma, Covid-19 salgınına verilen ekonomik yanıtların global borç dağını 24 trilyon dolar büyüttüğünü gösterdi. IIF çalışmasına göre global borç, dünya genelindeki GSYH'nın yüzde 355'inin üzerine çıkarak 281 trilyon dolara ulaştı.

Gelişen ülkelerdeki borçların gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 250 civarına ulaştığını belirten kuruluş, en büyük artışların Brezilya, Kore, Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin gibi ülkelerde yaşandığını belirtti.

Küresel borçların GSYH’ye oranının ise yüzde 355’e ulaştığını belirten kuruluş, bunun 2008 krizindeki seviyenin çok çok üstünde olduğunu söyledi. IIF, 2008 yılında borçların 10-15 baz puan civarında arttığını belirtirken salgın döneminde bu artışın 35 baz puan olduğunu vurguladı.

Borçlardaki artışın yarısını devlet borçlarının oluşturduğuna değinen kurum, küresel devlet borçlarının büyük bir kısmına gelişen ülkelerin sahip olduğunu söyledi. IIF, 2021 yılında devlet borçlarının 10 trilyon dolar daha artarak 92 trilyon doları geçeceğini düşünüyor.

GELİŞEN PİYASALARDA ÇİN VE TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR

Gelişen piyasalarda borç/GSYH oranında en büyük artışı Çin’in yaşadığının altını çizen kurum, ikinci sırada ise Türkiye’nin geldiğini belirtti. Türkiye’de ve Çin’de iflas eden ya da konkordato ilan eden şirketlerin yıllık olarak arttığını belirten IIF, hükümetin desteğinin erkenden çekilmesinin iflasları artırabileceğini vurguladı.

Enstitü, gelişmiş piyasalarda ise borç/GSYH oranında Fransa, İspanya ve Yunanistan’da 50 baz puan artış görüldüğünü ve bu üç ülkenin GSYH’lerine oranla borçları en fazla artan ülkeler olduğunu söyledi.

Global borçta yaşanan 24 trilyon dolarlık artışın yarısının hükümetlerin Covid-19 krizi karşısında ekonomileri desteklemek için uyguladıkları programlardan geldiğini belirten IIF, şirketler, bankalar ve hanehalklarının borçlarına da sırasıyla 5,4, 3,9 ve 2,6 trilyon dolar eklendiğini vurguladı.

Global borç/GSYH oranı 2020'de 35 baz puan artarak yüzde 355'in üzerine çıktı. 2008 ve 2009'daki global finansal krizde global borç/GSYH oranı sırasıyla 10 ve yüzde 15 puan artmıştı.

IIF raporunda yapılan değerlendirmede, "Global kamu borcunun bu yıl 10 trilyon dolar daha artmasını ve 92 trilyon doları geçmesini bekliyoruz. Siyasi ve sosyal baskılar hpükümetlerin bütçe açıklarnını ve borcu azaltma çabalarını sınırlayabilir, gelecekteki krizler ile başa çıkma kabiliyetlerini tehlikeye sokabilir. Bu aynı zamanda iklim değişikliğinin ve doğal sermaye kaybının negatif etkilerini azaltmaya dönük politika yanıtlarını da sınırlayabilir" ifadeleri yer aldı.

Türkiye çin rekor Salgın COVID-19