Denizbank dördüncü kez el değiştirdi

Denizbank Genel Müdürü Ateş, 'Rus devi Sberbank hisselerini Emirates NBD'ye devretti' dedi. Bankanın yeni sahipleri artık Birleşik Arap Emirlikleri...

Denizbank dördüncü kez el değiştirdi

DenizBank'ta beklenen devir yapıldı, banka dördüncü kez el değiştirdi, yeni sahipleri ise Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Hisselerin devredildiğiyle ilgili resim açıklama Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'ten geldi. Ateş, "Rusya'nın devi Sberbank, bugün itibarıyla bankamızdaki hisselerini Emirates NBD'ye devretti" dedi.

Sberbank ve Emirates NBD (ENBD) arasındaki Denizbank hisselerinin devir sürecini nihayetlendirecek imza töreni, bankanın genel merkezinde gerçekleştirildi.

Ateş, imza töreninde yaptığı konuşmada, 2012 yılından bu yana hissedarı oldukları Rusya'nın bankacılık devi Sberbank'ın bugün itibarıyla bankadaki hisselerini yine bölgesinin en önemli kuruluşlarının başında gelen Emirates NBD'ye devrettiklerini söyledi.

"Bu salonda sizlerle sadece bir hisse devrine değil, Türkiye adına bir gurur tablosuna, aynı zamanda finans sektöründe benzeri olmayan bir rekora da şahitlik ediyoruz" diyen Ateş, dünya dengelerini sarsan güç ve ticaret savaşlarının yaşandığı, aynı zamanda bölgenin son derece hassas, ekonominin ise zorlu dönemden geçtiği bir süreçte, bankanın hisselerinin dördüncü kez el değiştirdiğine dikkati çekti.

Ateş, Denizbank'ın 22 yıl içinde halka arzla birlikte dört satış tecrübe etmiş bir kurum olduğunu ifade etti.

Bu süreçlerin tümünde hissedarların Denizbank ismini korumak konusundaki kararlılığının finans sektörü tarihinde bir örneğinin daha olduğunu sanmadığını söyleyen Ateş, şöyle devam etti:

"1997'de Zorlu Holding ile başlayan, 2004'te halka açılma ile 25 bin ilave hissedarımızla tanışmamızla devam eden, ardından altı yıl Dexia ve son olarak yedi yıl Avrupa'nın en köklü ve büyük bankalarından Sberbank çatısı altında süregelen yolculuğumuzda, her yeni hissedarımızla, tecrübe ettiğimiz her yeni kültür ve kurumsal yapı ile daha da güçlendik, yenilendik, öğrendik. Belki de bu yüzden 'dinamik ve çevik banka' olarak kalmayı başardık."

SBERBANK İLE GEÇEN YEDİ YIL

Ateş, Sberbank çatısı altındaki yedi yıllık süreçte bankanın aktif büyüklüğünün yüzde 301 artışla 52,4 milyar TL'den 210 milyon TL'ye, kredi hacminin yüzde 291 artışla 142,8 milyar TL'ye ve mevduat toplamının yüzde 335 yükselişle146,3 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.

Aynı dönemde istihdamın 11 bin 382 kişiden 14 bin 426'ya çıktığını belirten Ateş, "Nihayetinde hissedarımızın bize 2012'de emanet ettiği 5,2 milyar TL'lik özkaynağı bugün itibarıyla 16,8 milyar TL'ye ulaştırarak, aynı zamanda bankacılığın Türkiye’nin en uç köşelerine kadar erişilebilirliği için sektöründe şube sayısını artıran sayılı bankalar arasında yer alarak benzerine az rastlanır bir performans ortaya koyduk. Sberbank, bu sonuçlar ışığında Denizbank’ı birlikteliğimiz süresince yurt dışındaki en büyük ve değerli aktifi olarak tanımladı" şeklinde konuştu.

BUGÜN ALTINCI BÖLÜMÜ AÇIYORUZ

Ateş, başarı öykülerini şimdiye kadar beş bölüme sığdırdıklarını, bugün ise altıncı bölümü açtıklarını söyledi. Bu bölümlerin ilkinin 1997'deki kuruluşları olduğunu belirten Ateş, diğer bölümler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"İkinci bölüm; 2002 krizi ve 81 bankanın 35'inin ekonomik hayattan çekildiği bir dönemi satın almalarla güçlenerek atlattığımız dönem. Üçüncü bölüm 2004’te yüzde 25 hissemizi uluslararası platformda halka açmamız ve 25 bini aşan hissedarla tanışıp uluslararası manada DenizBank markasını ortaya çıkarmamız. Dördüncü dönem 2006’da Türkiye tarihindeki en büyük çarpanla Dexia'ya satılmamız. Beşinci bölüm 2012’de Rusya’nın yurt dışına bir seferde yaptığı en yüksek yatırımın hedefi olarak, bugün itibarıyla 177 yılı aşkın tarihi olan Sberbank’ın ülkemizdeki banka yelpazesine katılmasına vesile olmamız. Ben bu birlikteliği, aynı zamanda Rus ve Türk insanının geleceği için de atılmış en önemli adımlardan biri ve hatta en önemlisi olarak tanımlıyorum.

Ve altıncı bölümü bugün açıyoruz. Bugün itibarıyla farklı coğrafyadan bir hissedarla yolumuza devam etmek üzere ilk adımımızı atıyoruz. Daha önce Dexia, sonrasında da Sberbank’la olduğu gibi, Emirates NBD ile de ülkelerimiz arasındaki köklü hukuku, kardeşlik bağlarını geliştirmek ve insanlarımız için çalışmak öncelikli vazifemiz olacak. Yeni hissedarımızın çatısı altında artık, Türkiye’nin lider bankaları arasında en tepe noktaya doğru hızla tırmanmaya hazırız."

2 MİLYAR DOLARI AŞKIN FİNANSMAN LİMİTLERİ SUNDUK

Emirates NBD Başkan Yardımcısı ve İdari Direktör Hesham Abdulla Al Qassim, Emirates NBD'nin yıllardır Türkiye’nin büyümesi ve gelişimi yolunda çeşitli kurum ve finansal kuruluşlara finansman ve fon yaratma desteği sağlayan bir kurum olduğunu söyledi.

Temsilcilik ofisini açtıkları 2018 yılına kadar fiziksel varlık göstermemelerine rağmen, kendileri için kritik ülke konumunda olan Türkiye'de, son beş yıl içinde Türk şirketleri ve finans kuruluşlarına 2 milyar doları aşkın finansman limitleri sunduklarını belirten Qassim, şöyle devam etti:

"Türkiye ise MENAT bölgesinde bankacılık alanında önemli bir oyuncu olma çabamız adına büyüme yolculuğumuzun bir sonraki aşaması için çok yerinde bir tercih oldu. Türkiye, doğu ve batının kesişme noktasında hızla büyüyen bir ekonomi olup Emirates NBD için oldukça önemli bir büyüme fırsatı sunuyor.Ayrıca BAE ile köklü bir ticaret ve yatırım ilişkisine de sahip. Nitekim BAE, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından biriyken, Türkiye de BAE’nin en büyük ticaret ilişkisine sahip ilk on ticaret ortağından biri konumunda. Birçok önde gelen BAE şirketi Türkiye’ye aktif olarak yatırım yapmakta. Türk şirketleri de Dubai Metrosu genişletme ve Abu Dhabi Uluslararası Havayolu Genişletme gibi BAE’nin yüksek profilli projelerinde yer alıyor. MENAT bölgesindeki ülkeler arasında önemli ölçüde ticaret ve işletme faaliyeti mevcut. Ancak yalnızca birkaç banka bölgesel olarak varlığını gösterebiliyor. DenizBank ile Emirates NBD bunu değiştirmeyi hedefliyor." (HABER MERKEZİ)

banka Birleşik Arap Emirlikleri denizbank Sberbank Emirates NBD