Deprem sigortasında tüm şartlar değişti: 100 metrekare konuta ne kadar prim ödenecek?

Deprem sigortasında tüm şartlar değişti: 100 metrekare konuta ne kadar prim ödenecek?
Deprem sigortasında metrekare fiyatı arttı, sigorta şirketlerine yüzde 2 muafiyet hakkı tanındı. Yeni düzenleme 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe girdi. Peki, 100 metrekare bir konut için ne kadar DASK primi ödenecek?

Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin 11 ilde yıkıma yol açmasının ardından, deprem sigortasında yeni düzenlemeye gidildi. 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren düzenlemeyle, deprem sigortası şartlarında her şey değişti. Deprem sigortasının şartları değişti, fiyat ve teminatlar arttı.

Maraş depreminin ardından konutların büyük çoğunluğunun DASK kapsamında olmadığı ortaya çıktı. Bu da onbinlerce ev sahibinin sigorta desteğinden yoksun kalmasına neden oldu. Bir diğer sorun da, DASK poliçeleri evlerin gerçek değerinden gösterilmediği için sigortadan alınabilen para da evin değerinin çok çok altında kaldı. Hürriyet'ten Noyan Doğan, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) konut ve işyerlerine yönelik deprem sigortasında yaptığı değişiklikleri yazdı.

TEK BAŞINA DASK ÖDEMESİ YETERSİZ KALIYOR

Konutlar için tek başına zorunlu deprem sigortasının yeterli olmadığının görüldüğünü belirten Doğan, DASK’ın verdiği teminatın üzeri için konut sigortası da yapılması tavsiyesinde bulundu. DASK'ın üst ödeme limitinin 640 bin lira olduğunu vurgulayan Doğan, konuttaki eşyaların da DASK kapsamına girmediğine dikkat çekti. Yeni düzenlemeye ilişkinse şunları yazdı:

"Maraş depremi öncesine kadar sigorta şirketleri metrekare birim fiyatı kendileri belirliyorlardı. Hal böyle olunca da verilen teminat düşük kalıyor, depremde de ödenen hasar konutun değerine yaklaşamıyordu. 1 Ağustos’tan itibaren, konutlarda, deprem teminatı verilirken, birim metrekare fiyatı betonarme konutlar için 12 bin liradan, diğer konutlar için de 8 bin liradan az olamayacak. Ayrıca sigortalar enflasyona endeksli olacak ve enflasyon nedeniyle sigortacılar teminatlarda belli oranda artış yapılacak. Bu artışı da konut poliçesinde belirtecek.

YÜZDE 2 MUAFİYET

Konut deprem sigortasında sigorta şirketleri yüzde 2 muafiyet uygulayabilecek. Örneğin, hasar tutarı 1 milyon lira ise, sigorta şirketi yüzde 2 muafiyet tutarı olan 20 bin lirayı düşecek ve sigortalıya 980 bin lira ödeyecek.
Sigorta şirketleri DASK kapsamındaki konutlar için zorunlu deprem sigortası olmadan, konuta deprem teminatı veremeyecek. Konuta önce DASK poliçesi yapılacak, DASK’ın verdiği teminatın üzeri için sigorta şirketi konut paket poliçesi kapsamında deprem teminatı verecek. Sigorta şirketi, DASK sigorta bedelinin üzerindeki hasardan sorumlu olacak."

EV SAHİBİ NE KADAR PRİM ÖDEYECEK?

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yayınladığı örnek tabloya göre; konut sigorta bedeli 1 milyon 200 bin lira ve DASK teminat tutarı 300 bin lira olan, birinci derece deprem bölgesindeki konutun sigorta bedeli 900 bin lira (1 milyon 200 bin-300 bin= 900 bin TL) olacak ve tüketici bunun için 1692 lira prim ödeyecek.

Öne Çıkanlar