Depremin ardından Malatya’da kiralar 20 bin TL'ye kadar çıktı

Depremin ardından Malatya’da kiralar 20 bin TL'ye kadar çıktı
Malatya'da, depremin ardından fahiş kira artışları kiracıları zor durumda bırakıyor. 6 Şubat'ta Maraş merkezli deprem öncesi kentte en yüksek kira 5 bin TL iken, depremin ardından kiralar 20 bin TL'ye kadar yükseldi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Depremin ardından Malatya'da ev bulmakta zorlanan kiracılar ya yüksek kira artışına boyun eğiyor ya da kenti terk etmek zorunda kalıyor. Fahiş kira artışlarıyla ilgili açıklama yapan Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, Malatya’da kira sorununun acilen çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

'EV SAHİPLERİNİN BİRAZ VİCDANLI DAVRANMALARI GEREKİYOR'

Depremin ardından kenti terk eden Malatyalıların geri dönmeye başladıklarını belirten Özgül, esas sorunun vatandaşların geri dönmesiyle başlayacağını dile getirdi.

Konut talebi arttıkça kiralarında yükseldiğini vurgulayan Özgül, “Emlakçıların burada bir suçun yok. Vatandaş evini daha yüksek fiyattan kiraya verebilmek için emlakçıya fiyatı söylüyor. Emlakçı da kiracıya o rakamı söylemek zorunda kalıyor. Burada ev sahiplerinin biraz vicdanlı davranmaları gerekiyor. Bu kent bir deprem yaşadı ve insanlara yardımcı olmaları lazım” diye konuştu.

'KİRALARIN BU KADAR YÜKSELMESİ UTANILACAK BİR DURUM'

Kira fiyatlarında fırsatçılık yapıldığını söyleyen Özgül, “Malatya’da kiraların bu kadar yükselmesi çok acayip. Yılbaşından önce kira en fazla 5 bin TL iken şu an 20 bin TL'ye kadar kira isteniyor. Bu çok utanılacak bir durum” dedi.

Ali Özgül

'10 BİN TL'DEN AŞAĞI KİRA YOK'

“Ev sahipleri fırsatçılık yapıyor çünkü talep çok" diyen Özgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada ev sahiplerine çok büyük görev düşüyor. Örneğin bir apartmanda yıllardır oturan bir kiracı 2 bin TL kira verirken aynı apartmanda boşalan bir daireye ev sahibinin 12-13 bin TL istemesi gerçekten çok düşündürücü. Devletimizin bu işe el atıp çözüme kavuşturması gerekiyor. Asgari ücret daha yeni 11 bin TL olmuşken Malatya’da 10 bin TL'den aşağı kira yok. Çok üzülecek bir durumdayız. Kiraların en fazla 5-6 bin TL olması gerekirdİ, 17-18 bin TL'ye kadar kira talep ediliyor.

'ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORUZ, EV BULAMIYORUZ'

Depremin ardından oturdukları eve "orta hasarlı" raporu verildiğini belirten Belgizar Şimşek de uzun süredir ev arıyor. Yakınlarının yanında kaldıklarını anlatan Şimşek, "Eşim öğretmen, işyerlerimiz yıkıldı, işsiz kaldık. Ev aradık ama 1000- 1500 TL olan evler için 4 bin- 4 bin 500 TL istendi. Ev bulamayınca biz de eşe dosta sığınmak zorunda kaldık. Eşyalarımızın bir kısmını arkadaşımın evinin deposuna, bir kısmını ise ablamın evinin deposuna koyduk. Eşimle birkaç gün önce zar zor konteyner ayarlayabildik. Depremin üzerinden yaklaşık 5 ay geçti hâlâ ev yok. Kirayla ilgili Malatya’da büyük bir sıkıntı var. Asgari ücretle çalışıyoruz ve Malatya’da orta standartta bir evde oturmamız mümkün değil çünkü kiralar 10 bin TL’den başlıyor” dedi.

'HASARLI EVLERİ BOYAYIP HASARSIZMIŞ GİBİ KİRAYA VERİYORLAR'

Yaşadığı ev depremde ağır hasar gören İlayda Akkurt da uzun süredir ev arıyor. "Konteynerleri ev sahiplerine verdiler sanki kiracılar depremzede değil" diyen Akkurt, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Hâlâ konteyner arıyoruz. Bazı ev sahipleri hasarlı olan evlerini boyayıp hasarsızmış gibi kiraya veriyor. Ev bulamıyoruz. Bazı ev sahipleri de sanki Malatya’da memur kalmış gibi evlerini kiraya verirken memur arıyor. Hasarlı olan evlerini hasarsızmış gibi kiraya vermek isteyen ev sahipleri çok yüksek kiralar istiyor. Şartları çok ağırlaştırdılar. Asgari ücretle çalışan bir insanın 10 bin TL kirayla bir evde oturması imkânsız. Malatya’yı deprem değil, insanları yıktı”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar