Deutsche Bank'ın enflasyon tahmini: Yüzde 53'ü aşar

Deutsche Bank'ın enflasyon tahmini: Yüzde 53'ü aşar
Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Türkiye’de enflasyonun şubatta yüzde 53.2’ye varacağını tahmin ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı enflasyon verisini 3 Mart Perşembe günü saat 10:00’da açıklayacak.

TÜİK’in ocak ayında açıklamasında resmi enflasyon yıllık 48,69'du.

Diken'de yer alan habere göre, Deutsche Bank şubatta enflasyonda aylık bazda yüzde 4 artış öngörüyor. Bankaya göre KDV indirimlerine rağmen yıllık gıda enflasyonunda da yükseliş devam edecek.

Gıda enflasyonun yüzde 55’i aşması sonrası AKP hükümeti temel gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e çekmek zorunda kalmıştı. 

Ekonomistler, şubat ayı ortasından itibaren yürürlüğe giren KDV indirimlerinin iki ayda yıllık enflasyona 150 baz puan düşürücü etki yapacağını tahmin ediyordu.

'ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARINA BAĞLI ARTIŞ SÜRECEK'

Banka analistleri ayrıca elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak restoran ve otel fiyatlarında da yükselişin devam edeceğini belirtti.

MAYIS AYI TAHMİNİ YÜZDE 60

Deutsche Bank analistleri ayrıca manşet enflasyonun mayısta yüzde 60’a ulaşmasını bekliyor. Kurumun 2022 yıl sonu için yaptığı tahminse yüzde 36. Daha önce bu oran yüzde 33 seviyesindeydi.

Reuters’ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette de şubat için beklenti 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 52,95 çıkmıştı. Katılımcıların aylık tahminiyse yüzde 3,8 olmuştu. Ankette 2022 yılsonu tahminiyse yüzde 38’di.

Şu anda Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmini yüzde 23,2, Hazine’ninkiyse yüzde 24 seviyesinde. Piyasaya göre hükümetin yılsonu tahmini fazla iyimser.

Son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bugün küresel enflasyondaki hızlanmanın yaygın ve kalıcı hale geldiğine dair bir rapor yayınlamıştı.

Öne Çıkanlar