Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Babuşcu, Merkez Bankası'nın bugün faiz indireceğini belirterek, 'Belki bir miktar kurda yükseliş yaşanabilir' tahmininde bulundu.
Küresel ekonomiye ilişkin 2022 büyüme beklentisini yüzde 2,9'dan yüzde 2,4'e düşüren Fitch, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5,2, 2023 ve 2024’te yüzde 2,9 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Türkiye ekonomisinin 2023-2025 dönemine ilişkin yol haritası niteliği taşıyan yeni Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
TL'deki değer kaybı yıl başından beri yüzde 30'u geçerken, Fitch, Türkiye'deki şartların gittikçe kötüleştiğini ve TL'nin en az 2024'e kadar değer kaybedeceğini öngördü.
Geçer'in yaptığı dolar tahmini sosyal medyada yine gündem oldu. Geçer, yurtdışından AKP'nin kaynak getirdiğini iddia ederek, dolarda yeni seviyenin 19,50 TL olacağını söyledi.
Euro/dolar paritesinin 1'in altına düşmesiyle Morgan Stanley, Nomura ve Societe Generale gibi dev bankalar yeni değerlendirmeler yayımladı. Uzmanlar kurdaki düşüşün sürebileceğini belirtti.
Aktaş, 'İlk etapta 18 TL aşılacak, sonra kritik düzeyler var, en başta 20 düzeyi. Burası aşıldıktan sonra 22,5 ikinci kritik düzey. 23 aşıldıktan sonra önce 25, sonra 30 görülecek...' dedi.
Ekonomist Selçuk Geçer, 1994 krizine vurgu yaparak, o dönemlerde 8 bin liralık dolar kurunun 48 bin liraya çıktığını ve sonrasında 1 milyon 600 lira olduğunu hatırlattı.
JPMorgan, Türkiye'nin yıl sonu için yüzde 63,1 olan enflasyon beklentilerini korurken, son yıllarda olduğu gibi risklerin yukarı yönlü olduğuna işaret etti.
Gelişen ülkelerden para çıkışı üst üste beş ayla rekora giderken, Financial Times Türkiye'de alınan kur korumalı mevduat ve benzeri tedbirlerin cari açık nedeniyle çökeceğine dikkat çekti.
Dolar, küresel anlamda yükselişini sürdürürken, TL'nin kırılgan yapısı dolar karşısındaki değer kaybını hızlandırdı. Ekonomist Selçuk Geçer'den çok konuşulacak '30 TL' paylaşımı geldi.
Küresel bankalar gelişen ülke para birimlerine yönelik analizlerinde TL'ye de yer veriyor. Fransız Société Générale yıl sonunda dolar/TL'nin 22 seviyesinde olacağını öngördü.
İstanbul Analytics'in yayımladığı raporda, kış aylarında Türkiye ekonomisinin ödemeler dengesi krizine yaklaşacağı belirtildi, 'Dolar/TL'de 20-22 düzeyini sınanması yüksek olasılık' denildi.
IMF bir sonraki raporunda küresel ekonomik görünüm beklentisini kayda değer şekilde aşağı çekecek. IMF, nisan ayında küresel büyüme tahminini yüzde 4,4'ten yüzde 3,6'ya düşürmüştü.
Bilgin, 'Enflasyon, tahminlerimizi zorlayarak yüksek çıktı. Bu kadar artış beklemiyorduk' dedi, 'EYT yıl sonuna kadar çözmek istediğimiz dosyalardan biri' ifadelerini kullandı.
Geçer, 'Dolarda her an büyük bir kırılma olabilir. Çok sert kırılmayla karşı karşıya kalabiliriz. Bütün sistem çöker ve kur tekrar patlar. Yüzde 90'lık faiz ortamında kuş kıpırdamaz' dedi.
Altın ve dolar yatırımı yapacaklara yönelik uyarıda bulunan ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun yeniden yükseleceğini söyleyerek, 25 TL seviyesinin görüleceğini belirtti.
Nouriel Roubini, ABD'de bu yıl bir resesyon yaşanmasının olası olduğuna dikkat çekerek, tahvil ve hisse fiyatlarında daha fazla düşüş yaşanabileceği uyarısında bulundu.
TÜİK Başkanı Çetinkaya, 'İstatistikler herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminlerine göre değil, bağımsız olarak hesaplanmakta ve ilan edilmektedir' dedi.
IMF, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,3'ten yüzde 2,7'ye düşürdü. IMF'nin Türkiye için 2022 yılı sonu için enflasyon tahmini ise yüzde 60,5 oldu.
Dünya Bankası, 2022 için küresel büyüme tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3,2'ye düşürdü. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarına dikkat çekti.
Dünya Bankası, Türkiye için 2022 GSYH büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1.4'e düşürdü. Banka 2023 tahminini ise yüzde 3'ten yüzde 3.2'ye yükseltti.
Mart ayında enflasyonun yüzde 61'i aşarak 20 yılın rekorunu kırması sonrası bazı yatırım bankaları Türkiye'nin enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,2'den yüzde 3,6'ya indirdi.
S&P Global, aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ekonomiler için büyüme tahminlerini düşürdü. Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,7'den yüzde 2,4'e indirdi.
Dolar tahminleriyle gündeme gelen ekonomist Selçuk Geçer ve Meriç Köyatası, dolar kurunun nisan ayında ve 2021 yılı sonunda ne kadar olacağına ilişkin beklentilerini açıkladı.
ABD'nin Rus petrolüne yönelik ambargo kararı sonrası petrol fiyatlarındaki ralli devam etti. Petrolün varilinin 200 doları göreceği belirtildi, yıl sonu için petrol fiyatı tahminleri arttı.
Goldman Sachs, Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'de daha düşük büyüme, daha yüksek enflasyon yaratacağını öngördü, yıl sonu enflasyon tahminini yukarı çekti, büyüme tahminini düşürdü.
Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Türkiye’de enflasyonun şubatta yüzde 53.2’ye varacağını tahmin ediyor.
Ukrayna'daki krizin bölgeye ve Türkiye'ye ciddi bir etki oluşturacağını belirten ekonomist Selçuk Geçer, dolar/TL kuru için '18 lirayı da aşabilir' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.