'Dış güçlerle' anlaşma yapıldı: BDDK, hakkında soruşturma açtığı JPMorgan'dan danışmanlık hizmeti alacak

'Dış güçlerle' anlaşma yapıldı: BDDK, hakkında soruşturma açtığı JPMorgan'dan danışmanlık hizmeti alacak
Mart 2019'da 'spekülatif hareketlerde bulunduğu' gerekçesiyle BDDK ve SPK tarafından hakkında soruşturma açılan JPMorgan ile BDDK danışmanlık anlaşması yaptı.

ARTI GERÇEK - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), JPMorgan Chase Bank NA İstanbul Şubesi'ne JPMorgan Chase and Co'nun doğrudan veya dolaylı bağlı kuruluş ve iştiraklerine destek ve danışmanlık hizmeti sunma izni verdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan BDDK kararına göre, JPMorgan Chase Bank İstanbul Şubesi, bu kuruluş ve iştiraklere; küresel işlem bankacılığı ve yatırım bankacılığı ürün ve hizmetlerine ilişkin belge düzeni, referans niteliğinde fiyat belirleme gibi operasyonel destekler, idari ve operasyonel konularda iletişim desteği sağlanması, yerel mevzuat, uyum, vergi, hukuki konular ve müşteri tanı süreçleri konularında destek ve danışmanlık hizmeti sağlayabilecek.

MART 2019'DA HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Mart 2019'da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendiren bankalarla ilgili şikayetler üzerine inceleme başlatmış, JPMorgan hakkında da inceleme başlatıldığı belirtimişti.

Açıklamada, "22 Mart 2019 tarihinde JP Morgan tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı ve manipülatif içeriği sebebiyle finansal piyasalarda oynaklığa ve özellikle ülkemiz bankalarının itibar ve değer kaybına yol açtığı hususunda kurumumuza iletilen yoğun şikayetler kapsamında adı geçen kurum hakkında inceleme başlatılmış olup, gerekli idari ve hukuki süreç yürütülecektir" denilmişti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da, JPMorgan'ın yayımladığı raporun başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul AŞ'de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik şikayetler üzerine inceleme başlattığını duyurmuştu.

SPK açıklamasında, "22.03.2019 tarihinde JPMorgan Chase & Co. tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı içeriği nedeniyle başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul AŞ'de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik olarak kurumumuza iletilen şikayetler çerçevesinde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar