DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Asgari ücret pazarlıkları sürerken, DİSK’e bağlı sendikaların Mersin ve Adana’daki şubeleri, Mersin’de düzenlenen “Gelirde Adalet, Vergide Adalet, İnsanca Ücret” sloganıyla yapılan etkinlikte buluştu. Etkinliğe DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da katıldı.
Genel-İş Sendikasında bir araya gelen işçiler, “Hayat pahalılığına, zamlara karşı insanca yaşanabilecek ücret için yürüyoruz”, “Susma haykır! Zamlara, adaletsiz vergilere, asgari yaşama hayır”, “Asgari ücret geçim ücreti olsun” yazılı pankartlarla Özgür Çocuk Parkına kadar yürüdü.
'ZENGİN DAHA ZENGİN, YOKSUL DAHA YOKSUL OLUYOR'
Burada bir açıklama yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret için Türkiye'nin dört bir yanında ayağa kalkıyoruz. Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücümüz hızla erirken, bu da yetmezmiş gibi adaletsiz vergilerle ekmeğimiz küçülürken Cumhuriyet tarihinin en ağır bölüşüm krizi yaşanırken, bu düzenin tüm çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak üzere dönmeye devam ederken 2024 yılı asgari ücret müzakereleri başlıyor” dedi.
'ASGARİ ÜCRET SADECE ASGARİ ÜCRET ALANLARIN MESELESİ DEĞİLDİR'
DİSK’in Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer almamasına rağmen işyerlerinde, sokaklarda asgari ücretle ilgili taleplerini dile getirdiklerine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Asgari ücret sadece asgari ücret alanların meselesi değildir. Asgari ücret işçi sınıfının meselesidir, milyonların meselesidir. Asgari ücret memleket meselesidir. Çünkü asgari ücret tüm diğer ücretleri etkilemektedir. İşsizlik Sigortasından kıdem tazminatına kadar birçok hakkımız asgari ücretten etkilenmektedir” diye devam etti.
'ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA'
Türkiye’de ücretlerin insanca yaşamaya yetmediğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Açlık sınırı 14 bin, yoksulluk sınırı ise 45 bin liradır. Asgari ücret ise açlık sınırının bile altında kalmaktadır. Türkiye’de asgari ücret sembolik bir ücret değildir. İşçilerin yarıdan fazlası asgari civarında bir ücretle yaşamaktadır. Bu hak değildir, bu adalet değildir. Biz gelirde adalet istiyoruz. Biz vergide adalet istiyoruz. Biz insanca yaşanacak ücret istiyoruz” ifadelerini kullandı.
'YETER Kİ TERCİHLER DEĞİŞSİN'
Çerkezoğlu, tüm işçilerin insanca yaşamasını sağlayacak ücret alabilmesinin mümkün olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu ülkenin kaynakları bu ülkede hepimizin çalışarak ürettiği toplam değer 85 milyonun insanca yaşaması için yeterlidir. Yeter ki tercihler değişsin. Yeter ki zihniyet değişsin. Biz DİSK olarak adaletli bir vergi düzeni sağlamak için hazırladığımız kanun teklifimizi TBMM'ye sunduk. Bugün Çukurova bölgesi Mersin’den bir kez daha vergide adalet kanun teklifimizi tüm partilerin oy birliğiyle Meclis'ten geçirmesi için çağrı yapıyoruz.”
'ASGARİ ÜCRETİ HİÇ ETMEYİN'
Asgari ücretin işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği düzeyde olması gerektiğini, hane halkı gelirinin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, şunları söyledi:
“Kimsenin inanmadığı, hakikatten kopuk, akıl dışı, gerçek dışı ve hukuk dışı TÜK verilerini göstererek işçiyi enflasyona ezdirmedik diyemezsiniz. Daha da kötüsü, asla ama asla tutturulamayan, hükümetin yıl içinde defalarca revize ettiği, gerçeklikten uzak enflasyon hedefiyle ücretleri sınırlandıramazsınız. Hedeflenen enflasyon veya TÜIK enflasyonu civarında bir ücret artışı işçilerin alım gücünü daha da düşürmek, milyonları daha da yoksullaştırmak anlamına gelecektir.
DİSK açısından bu durum asta ve asla kabul edilemez. Yüksek enflasyon koşullarında asgari ücret değil iki kez yılda dört kez güncellenmelidir. Şimdi belirlenecek bir ücretin yeni yılda çok değil birkaç ay sonra hiçbir hükmü kalmayacaktır. Böylesi bir tercih, bile isteye milyonları yoksulluğa mahkum etmek Her gün, iğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir dönemde işçi ücretleri artmasın demek Türkiye işçi sınıfının ekmeğine, çocuklarının geleceğine el uzatmaktır. İşçilerin ücretlerini yılın ikinci yansında "hiç etmeyi” planlayan herkes bilmelidir ki, DİSK için, Türkiye işçi sınıfı için bu iş burada bitmez."