Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak: 'Yerel ekonomi politikası üretmeliyiz'
Diyarbakır Ekononomi Buluşmaları'nda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, yatırım ve kalkınmada ön açıcı olacaklarını belirtti. Bucak, "Merkezi hükümeti eleştirsek de burada yerel ekonomi politikası üretmek zorundayız" dedi
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR - Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED), Diyarbakır Organize Sanayii Bölgesi ve Ekonomi Gazetesi tarafından 'Diyarbakır Ekonomi Buluşmaları: Enflasyonist Ortamda İşletmeler Bekleyen riskler ve fırsatlar' başlıklı program düzenlendi.
KAYYIM PROGRAMA KATILAMADI
Programın açılış konuşmalarını DOGÜNSİFED Başkanı Devrim Türk, Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Serra Bucak yaptı. Diyarbakır Valisi ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Ali İhsan Su ise programa katılmadı.
ÖZTÜRK: ÖNGÖRÜLEBİLİR YATIRIM ORTAMI İSTİYORUZ
DONGÜSİFED Başkanı Devrim Türk, yükselen enflasyona dikkat çekerek, "Bizler iş insanlarıyız. Sürdürülebilir bir ekonomi, demokratikleşmiş bir ülke, adil bir düzenin olduğu ve yatırımı güvenle yapabileceğimiz öngörülebilir bir ortam istiyoruz. Enflasyon bunların tümünü olumsuz etkilemektedir. Enflasyon mu huzursuzluğu, huzursuzluk mu enflasyonu yarattı dersek bence her ikisi de birbirini etkiliyor" dedi.
ANAYASA VE DEMOKRATİKLEŞME VURGUSU
Türkiye'in ekonomik gelişmişlik olarak gri listede yer aldığına dikkat çeken Türk, "Bu durum ithalat ve ihracat için de olumsuzdur. Makro ve mikro düzenlemeler tek başına enflasyonu ve ekonomik ortamı düzeltmeye yetmiyor. Ülkenin içinde bulunduğu süreçte yapılması gereken ek çalışmalar var. Nedir bunlar? Anayasa çalışması, demokratikleşme, adil ve gelişebilir bir ortam sağlamak. Bu konuda da bazı çalışmaların yapıldığını biliyoruz ama nedense bunlar gecikiyor ve her gecikmenin maliyeti ülkeye ağır oluyor. Sürdürülebilir yerel kalkınma vizyonu merkeze konularak bir planlama yapılmalı. Enflasyonu düşürme sürecinde bir bedel ödenecekse bu belirli bir kesime değil, tüm kesimlere uygulanmalı. Bunu sağlamadığımızda sosyal adaletsizlik ve gelir adaletsizliği artar" diye konuştu.
FİDAN: KALKINMA İÇİN SANAYİCİLERE DESTEK VERİLMELİ
Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan da enflasyonun düşürülmesi için üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. Fidan "Devletimiz sanayiciye her zaman üvey evlat muamelesi yapıyor. Tarıma yüksek faizle destek veriyor. Esnafa yüzde 70’lere kadar faiz desteği veriyor. Vermesinler demiyoruz ama bu ülkeyi ayakta tutan sanayicilerdir. Bu ülkeyi kalkındırabilmemiz için sanayiye destek vermek zorundayız" dedi.
KAYA: SANAYİCİYE VERİLMEYEN KREDİ KAYYIMLARA VERİLDİ
Vakıfbank'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımına 2 milyar TL kredi verdiğini hatırlatan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise "Mardin açıklamasına baktım, o da 1 milyar TL kredi vermiş. Kamu bankaları belediyelere neden bu kredileri verirler? Bu kayyıma verdiğinizin bu kentin sanayisine, esnafına bir faydası yok. O bankanın önceliği küçük esnafa, sanayiciye kredi ise götürüp kayyıma vermesi yanlış bir olay. Teşvikte de bu şekilde yapılıyor. Neredeyse bir milyon TL krediyi bile merkez onaylı vermek zorundalar. Bölgenin kendine özgü koşullarını düşündüğünüzde kolay kolay 1 milyon TL bile çıkmıyor" diye konuştu.
BUCAK: ÖN AÇICI OLACAĞIZ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ise yerel yönetimler olarak kent kalkınmasını destekleyeceklerini dile getirdi. Bucak, "Belediyeler, bir kentte her alanda sorumlu oldukları gibi ekonomi, yatırım ve ekonomik gelişmede de sorumludur. Bu sorumluluğu yerine getirmek zorundayız.Hem kalkınma hem yereldeki ekonomiyi sürdürmek hem de partimizin politikaları gereği ekonomik gelişmeleri destekleyecek çalışmaların elbette yanında olacağız ve ön açıcı olacağız" dedi.
'SAVAŞ POLİTİKALARINDAN YANA OLURSANIZ ÜRETİM GELİŞMEZ'
Kayyınlardan ağır bir borç yükü devraldıklarına dikkat çeken Bucak, "Bu borçları bu kent, bu belediye hak ediyor muydu? Hak etmiyordu. Hesap verilemeyen bir yaklaşım var ortada. 8 yılda bir sistem kurulmuş, bunun adını koymaktan zorlanıyoruz. Borçlarını, krizlerini her gün yaşıyoruz. İstihdamdan yana değil, güvenlik politikalarından yana olursanız ülkenin geldiği nokta böyle olur. Savaş politikalarından yana olursa elbette üretim gelişmez. Sizin yatırımlarınız eko-kırımdan yana olursa ve üretimden yana olmazsa bu zenginlikler hiçbir şey ifade etmez" diye konuştu.
'GENÇ NÜFUS ÜLKEYİ TERK EDİYOR'
Artan enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizliğe dikkat çeken Bucak, "Sanayi, üretim, sağlığa yatırım olmazsa bu yakıcı, yıkıcı politikaların yanında halkları daha da yoksullaştıran, krizleri derinleştiren, enflasyonu üç haneye getiren durumla karşı kalırız. Genç nüfus istihdam ve istikrar olmadığı için kentimizi, ülkeyi terk ediyor. Yereldeki üretimden bahsediyorsak genç nüfusu, istihdamda yer bulamayan gençlerimizi, kadınlarımızı ve geleceğimizi düşünmek zorundayız. Merkezi hükümeti ne kadar eleştirsek de burada yerel ekonomi politikası üretmek zorundayız. Yüksek ham madde, katlanan kira, artan enflasyon bütün iş insanlarını, üreticileri derin bir şekilde etkilemekte. Sorumluluklarımızı dayanışma ile yerine getirebileceğimize inanıyoruz" dedi.
'ADALETLİ BÖLÜŞÜMÜ HEP BİRLİKTE KURMALIYIZ'
Sivil toplum örgütleri ile kentin ekonomik kalkınmasını tartıştıklarını belirten Bucak, "Bu kenti hep birlikte kalkındırmak istiyoruz. Adaletli bölüşümü hep birlikte kurabilirsek başka yerlere de örnek olabiliriz. Derin bir yoksulluk bu kenti sardı. . Kayyımların 8 yılda yaşattığı tahribatı bir biçimiyle tolere edebilen, tarım ve turizm açısından bu kenti önemli kılmaya çalışan tüm yatırımcılara teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonra doğru bir ekonomik gelişmenin yanında yer alabilmeyi çok önemsiyoruz" diye konuştu.