Diyarbakır’da kira fiyatları üç katına çıktı: Böyle sürerse sosyal çöküşü getirecek

Diyarbakır’da kira fiyatları üç katına çıktı: Böyle sürerse sosyal çöküşü getirecek
'Ekonomik kriz ve doların yükselişiyle ham madde fiyatlarında artış yaşandı. İmalatta krizi fırsata çevirmek isteyenler, bu fiyatların üstüne bir, iki kat zam koyarak piyasaya sürdüler.'

Diyarbakır’da, geçtiğimiz yıl 750 ile bin 500 TL arasında değişen konut kiraları, bu yıl 2 bin ile 2 bin 250 TL’ye yükseldi. Asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu günümüz şartlarında, yurttaşlar, birçok ilde olduğu gibi, en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacını karşılayamaz duruma geldi. 

Birçok dinamiğin sebep olduğu artışlara dair konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Murat Demir ve Bağlar’da emlak ofisi işleten Seyit Bulut, yaşanan sürecin nedenlerini anlattı.

İNŞAAT MALZEMELERİNE GELEN ZAM ETKİLİ OLDU

Kira artışındaki ana nedenlerden birinin inşaat malzemelerinin fiyatlarında yaşanan artış olduğuna dikkat çeken Seyit Bulut, sadece bir ay içinde çimentoya 3 kez zam yapıldığını söyledi. Demir ve kuma ise 3 ay içerisinde aralıklı olarak 4 defa zam geldiğini hatırlatan Bulut, bu durumun kira ve satış fiyatlarını etkilediğini belirtti. 

'BAĞCILAR MAHALLESİNDE EN DÜŞÜK KİRA 2 BİN LİRA' 

Bir yıl öncesine kadar Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi’nde kira fiyatlarının 750 ile bin 500 TL arasında olduğunu aktaran Bulut, "Bağcılar Mahallesi’nde bugün en düşük kira, 2 bin liradan başlıyor, 3 bin liraya kadar yükseliyor. Bir blokta iç içe 2 artı 1 dairenin maliyeti metre kare ve lüks olmasına göre 385 bin ile 450 bin lira arasında değişiyor. 3 artı 1 dairenin maliyeti 500 bin lirayı aşıyor" dedi. 

'KÂRDAN FAYDALANMAK İSTEYEN MÜTEAHHİTLER...'

Son 2 buçuk yılda kira ve satışlarda fahiş bir fiyat artışı yaşadığını belirten İMO Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Murat Demir, bu fiyatların bazı bölgelerde 2, bazı bölgelerde ise 3 katına kadar çıktığını söyledi. Fiyat artışlarının altında yatan temel birkaç dinamik olduğunu ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Ekonomik kriz ve doların yükselişiyle ham madde fiyatlarında artış yaşandı. Bu ham madde fiyatlarındaki artış imalatlarda da fiyat artışına sebep oldu. İmalatta krizi fırsata çevirmek isteyen sermaye sahipleri, bu ham madde fiyatlarının üstüne bir, iki kat zam koyarak piyasaya sürdüler. Bu da konut inşasında maliyetlerin artışına sebep oldu. Bir de bu kârdan faydalanmak isteyen bazı müteahhitler de bu fiyatın üstüne kendi karlarını da ekstradan arttırarak konut fiyatlarına yansıttılar. Vatandaş 3-4 kat zamla bu konutları almak zorunda kaldı, kalıyor." 

'BÖYLE SÜRERSE SOSYAL ÇÖKÜŞÜ GETİRECEK'

Kira fiyatlarında son 3 ayda ayrıca bir artış olduğunun altını çizen Demir, özellikle öğrencilerin okullarda yüz yüze eğitime başlamasıyla bunun fırsata çevrildiğini söyledi.

Bu şartlarda öğrencilerin mülk kiralayıp okumalarının mümkün olmadığını vurgulayan Demir, konut fiyatlarındaki artışın durdurulması için şu önerilerde bulundu:

"Vatandaşa da düşen görevler var. Spekülatörlere kulak asmasınlar. İki ay önce 400 bine aldığın bir konutu bugün 800 bine satışa sunmamalı. Tek konutu olan vatandaşların bundan hiçbir kârı yok. Çocuklarımızın geleceği etkileniyor. Zaten gelecekleri hakkında karamsar olan gençler, bugün kiralık bir daire sahibi bile olamayacakları düşüncesiyle karşı karşıyalar. Devletin burada yapacağı belli standartlar yaratmak olacak. Kira ve konut fiyatlarında bir denetleme yapılması gerekiyor. Bu böyle sürerse beraberinde sosyal çöküşü getirecek." (MA)

Öne Çıkanlar