Dolar 2021 yılına hızlı düşüşle girdi: Kur dört ayın en düşük seviyelerinde

2020'nin son işlem gününü 7,42'den kapatan dolar/TL, yeni yıla hızlı bir düşüşle başladı. Haftaya 7,34'e kadar çekilerek başlayan kur, enflasyon verisinin ardından fazla değişmedi.

Dolar 2021 yılına hızlı düşüşle girdi: Kur dört ayın en düşük seviyelerinde

ARTI GERÇEK - Dolar/TL güne 7,35 civarında dört ayın en düşük seviyelerine yakın başlarken, haftanın ilk günü Aralık 2020 enflasyon verileri açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)) ekim ayı sonunda yayımladığı enflasyon raporunda 2020 için enflasyon tahminini yüzde 12,1'e yükseltmişti, 2021-2023 yıllarını kapsayan OVP'de ise 2020 sonu enflasyon tahmini yüzde 10,5 seviyesindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, aralık enflasyonu aylık 1,25, yıllık 14,6 artarken, 2020 enflasyonu yüzde 14,60 olarak açıklandı, memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı zam oranı da yüzde 4,37 oldu.

Öte yandan yılbaşında elektrik, doğalgaz ve otoyollara yapılan zamların ocak ayı enflasyonuna 20-25 baz puan yükseliş yönünde yansıması bekleniyor.

Dolar, yeni haftaya 7,35-7,37 seviyesinden başladı. Euro ise 9,03 seviyesinden işlem görüyor.

Ekonomi yönetiminin son iki yılın aksine kasım ayı itibarıyla ortodoks politikalara, piyasa dostu uygulamalara yeniden yönelmesi ile TL cinsi yatırım araçları ve CDS, kasım itibarıyla belirgin değer kazanımları kaydetmeye başladı.

2019 yılını 5,95 civarında tamamlayan dolar/TL, kasım başında Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'dan sürpriz istifası öncesi 8,58'e kadar yükselmişti. TL, dolar karşısında kasım ayı başından 2020 sonuna kadar yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. Ancak 2020 yılında bakıldığında TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık yüzde 20 düzeyinde oldu.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan düşüşünü sürdürüyor. CDS haftaya 299/309 seviyesinde başladı.

Reuters'a konuşan bir bankanın Hazine masası işlemcisi, "Bugün piyasada enflasyon verileri takip edilecek. Kasım ayı verisi TCMB'nin aralık ayında yaptığı faiz artışının işaretlerini içermişti. Bu kapsamda veriler yeni bir sıkılaştırma ihtiyacı doğurup doğrumayacağı açısından önemli. Beklentimiz yeni bir sıkılaştırmaya ihtiyaç olmayacağı yönünde. Hazine'nin bugün başlayacağı yoğun borçlanma programındaki yabancı ilgisi de takip edilecek başlıklar arasında. Küresel piyasalarda zayıf dolara yönelik fiyatlamanın devam etmesi TL açısından pozitif" dedi.

SWAPTA GECELİK VADEDE NEGATİF FAİZ BELİRGİNLEŞİYOR

Piyasada takip edilen bir diğer konu ise swap piyasasında negatif TL faizi. TL'nin Londra swap piyasasında gecelik faizi yabancı yatırımcı için cazip olarak kabul edilmeyen - yüzde 24 seviyesinde. Yabancıların swap kanalıyla TL'de kalmasının cazip gelebilmesi ve Londra piyasalarında TL'nin gerçek faizinin oluşabilmesi için swap sınırlamalarının bir kez daha gevşetilmesi bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) swap kısıtlamaları vadeye göre farklılaşıyor. Bankacılar en kısa vadede Türkiye bankalarının swap sınırına ulaşmasına rağmen uzun vadelilerde tüm sınırlın aşılmadığına da dikkat çekiyorlar. Swap sınırlamalarının gevşetilmesi bankaların tercihine göre TCMB rezervlerini düşürebiliyor.

Öte yandan, TCMB bugün swap verilerini de günlük olarak açıklamaya başlayacak.

HAZİNE YÜKLÜ BORÇLANMA PROGRAMINA İKİ İHALE İLE BAŞLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün iki ve beş yıl vadeli gösterge tahvillerin yeniden ihraçları ile yoğun borçlanma programına başlayacak. Hazine, ocak ayında 37,2 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 24,4 milyar TL'si piyasadan toplam 25,4 milyar TL'lik iç borçlanma öngörüyor.

Şubatta 45,8 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 37,7 milyar TL'si piyasadan 40,4 milyar TL'lik iç borçlanma öngörüyor. Mart ayında ise 31,2 milyar TL iç borç servisine karşılık 30 milyar TL'si piyasadan 31,1 milyar TL iç borçlanma öngörüyor.

Bankacılar yılın gün ya da haftalarında Hazine'nin eurobond borçlanmasına çıkmasını da bekliyorlar.

dolar Enflasyon düşüş kur