Merkez Bankası'nın bugünkü faiz indirimi kararıyla seçim bağlantısı arasındaki ilişkiye işaret eden ekonomistler, faiz indirimlerinin devamını ve kurda yeni rekorların gelmesini bekliyor.
Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Babuşcu, Merkez Bankası'nın bugün faiz indireceğini belirterek, 'Belki bir miktar kurda yükseliş yaşanabilir' tahmininde bulundu.
Dolar haftanın son işlem gününü 18,24 TL’den, euro da 18,35 TL’den kapattı.
Zelyut, 'Körfez sermayesiyle fırtınanın gözünde rahatız ama o akış bitince ekonomi sallanmaya başlayacak, sonbahar ve kış, kurun ve enflasyonun halkı yıprattığı bir dönem olacak' dedi.
1995 Meksika krizi, 1997 Asya krizi diye bilinen krizlerin altında hep bu ünlü uyumsuzluğu, hatta imkansızlığı görmemek, görememek vardı.
Motorinin litre fiyatına bu gece 1 lira 7 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Petrol ve dolar kurundaki artış zamda etkili oldu.
Zelyut, 'AKP üretmek yerine tefecileri, yandaşları zengin eden bir siyasi organizasyondur. Tefecilere ödenecek faiz için kışın yeni zam dalgalarına herkesin hazır olması gerekir' dedi.
Küresel resesyon endişeleri varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, dolar/TL'de 17,57 ile yılın yeni zirvesi test edildi. Euro/TL ise 18,01 seviyelerine yükseldi.
TL'nin dolara karşı değer kaybı artarken, Atilla Yeşilada, vadesi dolmak üzere olan KKM hesaplarından çıkış olmaması için 'kontrollü' olarak kurların artırılmış olabileceğini söyledi.
Geçen hafta kapanıştan sonra gelen BDDK düzenlemeleriyle değerlenen TL, dün kazanımlarının bir kısmını geri vermişti. Kurlarda yükseliş sınırlı da olsa bu sabah da devam ediyor.
Geçer, 'Dolarda her an büyük bir kırılma olabilir. Çok sert kırılmayla karşı karşıya kalabiliriz. Bütün sistem çöker ve kur tekrar patlar. Yüzde 90'lık faiz ortamında kuş kıpırdamaz' dedi.
Döviz kurları, Merkez Bankası'nın politika faizini 14.00'te sabit tuttuğu bu hafta hafif dalgalı seyretti.
Kur artışı nedeniyle elektriğe yeni bir zam beklendiğini söyleyen uzmanlar, ‘Acilen kamulaştırma yapılmalı’ dedi.
Dışişleri, Kültür ve Turizm, Enerji, Çevre ile Ticaret bakanlıklarına ayrılan bütçe 33.2 milyar lirayken şehir hastanelerini işleten 4 şirkete yapılacak ödeme ise 33.7 milyar TL.
Dolar haftanın son işlem gününü 17,30 TL’den, euro da 18,15 TL’den kapattı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 'yeni adımlar silsilesi bu akşam duyurulacaktır' açıklamasının ardından dolar/TL'de düşüş başladı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erdoğan’ın 2015 yılından bugüne kadar dolar kuru üzerine yaptığı açıklamaları ve dolar kurunun o günkü değerlerini içeren bir video paylaştı.
Doların yükselmesini dengede tutmak ve döviz talebini azaltmak için uygulanan döviz endeksli mevduat sistemi, bankacılık sektöründe dolarlaşmayı artırdı.
Raporda, 'Liralaşma stratejisi ile döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerinde iyileşme ve konut fiyatlarında normalleşme yaşanması beklenmektedir' değerlendirmesini yaptı.
Dolar, devam eden yükselişle 15 TL'nin altından 16.35 TL'ye kadar yükselirken bankacılar kurda yeni döviz kaynağı olmadan dengenin nasıl sağlanacağını sorguluyor.
Enflasyon yüzde 70'e ulaşırken kredi faizleri yüzde 20'lerde kalınca TL kredi hacmi patladı. Bankaların TL kredi hacmi, son bir haftada 78 milyar TL, son sekiz ayda 966 milyar TL arttı.
Artan döviz kuruyla birlikte otomotiv firmaları kur farkını fiyatlara yansıttı. Zam oranları yüzde 3 ile 7 arasında olurken, vergi dilimi değişen bazı modellerde artışı yüzde 10'a çıktı.
Eğilmez, 'Satıcıların fiyat artırma nedenleri: Kur kaynaklı maliyet artışı, stoklama, zarardan kaçma çabasının piyasayı bozması, karaborsa ve alış-satış kur farkı etkisi' dedi.
Eğilmez, 'Kuru denetlemek ve enflasyonu düşürmek amacıyla atılan her adım tersine kuru ve enflasyonu yükseltiyorsa durup 'nerede hata yapıyoruz' diye sormak gerekmez mi?' diye sordu.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artırmasının ardından dolar küresel çapta yeniden yükselişe geçti.
Türk lirası karşısında üst üste 12 gündür değer kazanan dolar, haftanın son işlem gününde 14,86 TL’nin üzerinde el değiştirdi. Euro ise 15,64 TL'den haftayı kapattı.
Prof. Dr. Korkmaz, 'Artık piyasada TL geçmiyor gibi. Her sektörde anlaşmalar döviz olarak yapılıyor. Eğer kur dengesi sağlanabilseydi Türkiye, dünya GSYH sıralamasında 16'ncı olurdu' dedi.
Yaklaşık bir aydır 14,5-15 arasında dar bant içinde işlem gören dolar, hafta başından bu yana sınırlı olsa da yukarı yönlü hareket etti.
IMF’nin bu yıla ilişkin Türkiye tahminleri gerçekleşirse, iktidarın son dönemde ortaya attığı 'faizleri düşürüp kuru yükselterek cari açığı azaltma' tezinin çöküşü gündeme gelebilir...
Eğilmez, 'IMF'nin tahmini doğru çıkarsa hükümetin faizleri düşürüp kuru yükselterek cari açığı düşürme tezinin tam tersi gerçekleşecek, hem kur yükselmiş hem cari açık artmış olacak' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.