Dolar 8.4 civarında: Dolardaki küresel zayıflığın devam edip etmeyeceği izleniyor
Dolar/TL, tarihi zirvesi olan 8.58'in altında bir kaç haftadır işlem gördüğü 8.3-8.4 bandının üstünde seyrediyor. Dolardaki küresel zayıf seyre karşın TL'de iyimserlik sınırlı seviyede.
Dolar/TL, tarihi zirvesi olan 8.58 seviyesinin altında bir kaç haftadır işlem gördüğü 8.3-8.4 bandının üst tarafında güne başladı. Dolardaki küresel zayıf seyre karşın TL'de iyimserlik oldukça sınırlı seviyede. Küresel piyasalarda dolar işlemcilerin Fed'in ekonomiye verdiği desteği azaltacağına yönelik endişelerinin yatışmasıyla birlikte dip seviyelere yakın seyretti.
Dolar haftanın tamamını değer kaybıyla bitirmeye hazırlanırken dünya ekonomisinin Coronavirus salgının yarattığı tahribattan toparlanması diğer para birimlerini destekledi. Dolar hafta ortasında yayımlanan Fed tutanaklarındaki ifadenin erken faiz artırımı endişelerini tetiklemesiyle euro karşısında gerilediği dört ayın dip seviyesinden dün toparlandı. Ancak bugün 1.2225'e geriledi.
Dolar/TL, 8.38-8.39 seviyesinde, euro/TL 10.2508 düzeyinden işlem görüyor.
Öte yandan, beş yıl vadeli CDS'ler bu sabah aynı saatte 400/405 seviyesinde bulunuyor.
Bankacılar TL'nin hem dünyadaki yüksek faiz oranlarına hem de dolardaki değerlenmeye karşı oldukça kırılgan bir para birimi olduğuna dikkat çekerken yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarından uzak durmaya devam ediyorlar.
Yabancı yatırımcılar tarihi düşük seviyelere indirdikleri Türkiye yatırımlarını son haftalarda sınırlı artırdı. Ancak geçmiş seviyelerle kıyaslandığında bu artışa rağmen yabancı payı tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürdü. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yıl sonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor.
Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor. Lokal bankacılar dolardaki zayıf seyir öngörüsünün ve yüzde 19 politika faizinin TL'ye ilişkin değer kaybı risklerini sınırlayan en önemli etken olduğunu konusunda hemfikirler. Ancak yine de bir çok bankacı ödemeler dengesinde önümüzdeki dönemde yaşanabilecek risklere de dikkat çekiyor.
AŞILAMA VE SALGIN SÜRECİ TAKİP EDİLİYOR
Türkiye'de dün tespit edilen yeni Coronavirus vaka sayısı 10 binin altına gerileyerek 28 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeye inerken, 120 milyon doza kadar alımı için anlaşma yapılan Pfizer-BioNTech aşısından haziran sonuna kadar 30 milyon doz geleceği açıklandı. Piyasalar aşılama sürecini pandemi etkisinin yanı sıra Türkiye ekonomisinin döviz girdisi açısından önemli olan turizm sezonuna etkisi için de takip ediyorlar. Günde 1 milyon dozun üzerinde aşı yapabilme kapasitesi olan Türkiye, yeterli aşı bulunamadığı için aşılama hızında kapasitesinin çok gerisinde kaldı.
Aşılama çalışmalarının başlamasından bu yana geçen 128 günde her gün ortalama 213 bin aşı yapılırken, toplam yapılan aşı dozu sayısı dört aydan uzun sürede 27.3 milyon doza ancak ulaştı. İlk doz aşısını olanların sayısı düne göre yaklaşık 179 bin artışla 15.6 milyon oldu. Böylece 83.6 milyon olan nüfusun 0.2 puan artışla yüzde 18.7'i ilk doz aşısını almış oldu. Tam etki gösteren çift doz aşısını olanların sayısı yaklaşık 188 bin artışla 11.7 milyona çıktı.