Dolar turşusu işe yaramadı, devletten alacaklarını istedi
Geçen ay kendisine dolar turşusu hediye edilen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Devlet alacağına şahin, borcuna karga' diyerek, devletten KDV alacaklarını istedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen ödül töreninde, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 1985'te çıktığını ve o günden bu yana özel sektör olarak, devletten birikmiş KDV alacakları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Devlet alacağına şahin, borcuna karga" ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu'nun açıklamaları akıllara kendisine hediye edilen dolar turşusunu getirdi. Geçtiğimiz günlerde turşu üretimi yapan bir şirket, 'dolar turşusu' kurup iki kavanozdan birini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na hediye etmiş, Hisarcıklıoğlu da dolar turşusunu alarak firma yetkililerine teşekkür etmişti.
15 milyon istihdam eden 1.5 milyon TOBB üyesi nezdinde asgari ücret desteğinin devam etmesi, SGK primlerinin sıkıntılı olan devrede belli süre ertelenmesi ve işletme sermayesi olarak kullanılması taleplerinin hükümete iletildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Sıkıntıda olan üyelerimizin işçi maaşlarının işsizlik sigortasından ödenerek, kısa çalışma ödeneğinin aktifleşmesi ki, bununla ilgili kanunumuz yürürlükte ve devreye girmesini istedik" diye konuştu.
1985 tarihinde KDV Kanunu'nun çıktığını, o günden bu yana özel sektör olarak, devletten birikmiş KDV alacakları olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Devlet alacağına şahin, borcuna karga. Bizim devlete bir kuruş borcumuz olsa bir saat geciktirsek hem ceza hem faiz ödüyoruz. Devlet 1985'ten bu tarafa KDV alacağımızı bize ödemiyor. Rakam ne, 160 milyar TL. Diyoruz ki, bu KDV alacağımızı ödeyin bize. Bizim alacağımız, kamuya borcumuzu, onu hiç olmazsa oraya sayın. Şu devrede 160 milyar TL'nin eğer piyasalara bir girdiğini düşünün, ekonominin ne kadar canlanacağını tahmin edin. En azından o da olmazsa bankalara teminat olarak verebilme şansını bize tanısın diye talep ediyoruz. İnşallah bununla ilgili kısmı da çalışıyoruz" dedi.
Hisarcıklıoğlu, ayrıca, "Bu dönem eldekini muhafaza etme dönemi. Tüccar ve sanayicimizin ticaret, üretim ve istihdam kapasitesini korumamız lazım. Kapanan her bir işletme, üretimi durduran her bir fabrika milli servetin kaybıdır. Yani 80 milyonun servetinin kaybıdır. Biz tüm faizlerle, kurlarla, vergilerle her gün karşımıza çıkan farklı bürokratik mevzuatla mücadele halindeyiz. Bin bir türlü sıkıntı yaşarken, devletten tek isteğimiz var, 'Yanımızda olduğunuzu gösterin'. Başka bir şey istemiyoruz. Ekonomik mücadelede, dünyadaki ülkeler arasındaki bu yarışta devlet yanımızda olduğunu göstermesi lazım" değerlendirmesinde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)