Dolar/TL'de Fed kararı baskısı: TL'nin reel değeri ekimde geriledi
Dolar, Fed'in çarşamba günü varlık alımını azaltma kararının ardından perşembe günü yüzde 1'den fazla yükseliş kaydederek 9,75'in üzerini gördü. Reel efektif döviz kuru ekimde 60,37 oldu.
ARTI GERÇEK - Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü varlık alımını azaltması ve dolar endeksindeki güçlenme sonrasında perşembe günü yüzde 1'den fazla yükselişle 9,76 seviyesine kadar tırmandı.
Türk Lirası yüzde 1,13 düşüşle gün içerisinde en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken ikinci sırada yüzde 1,01 değer kaybıyla Macar Forinti geldi.
Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 417 baz puan seviyesine kadar gerilerken 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 19,5'e geriledi.
Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,3 yükselişle 1.162 seviyesine çıkarken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,57 civarında bulunuyor.
FED TEŞVİKLERİ GERİ ÇEKMEYE KASIMDA BAŞLIYOR
Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi. Fed, varlık alımlarını azaltmaya Kasım'da başlayacağını ve varlık alımlarının ayda 15 milyar dolarlık hızla azaltılacağını açıkladı.
Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekim ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oybirliği ile yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi politika faiz aralığının yüzde 0-0,25’te bırakılması yönündeydi.
FED Başkanı Jerome Powell konuşmasında, faiz artışı için ABD’deki istihdamda da iyileşme görmek istediklerini belirtti. "Faiz artışında sabırlı olacağız" diyen Powell, ABD’de tam istihdam seviyesine gelecek yıl ulaşabilecekleri öngörüsünde bulundu.
REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU EKİMDE 60,37 OLDU
Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilerde, eylül verisi de 63,09'dan 62,93'e revize edildi.
Pandemi yılı olan 2020'ye 75 seviyesinde başlayan reel efektif döviz kuru gerileme ivmesine girmiş ve kasımda 60,45 seviyesini görmüştü. Reel efektif döviz kuru sonrasında yükselişe geçerek şubatta 69 seviyesinin üzerine tırmanmıştı.
REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirası'nın ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.
REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB, enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.