Dolar/TL'nin ateşi sönmüyor: Kurdaki yükseliş yüzde 1'i geçti
Son iki günde büyük dalgalanmalar yaşayan dolar yeni güne 8.59'dan başladı. Öğleden sonra beklentilerin üzerinde gelen ABD istihdam verisiyle 8.70'lere seviyelere çıktı.
ARTI GERÇEK - Türk Lirası, doların küresel piyasalarda güçlenmesiyle perşembe günü en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.
ABD dolarının önde gelen on para birimine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, salı günü yüzde 0.4 yükselişle 1.117 seviyesinden 1.120 seviyesine yükseldi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi ise 3 baz puan artış gösterdi.
Dolar/TL kuru perşembe günü yüzde 1.4 yükselişle 8.70 seviyesine tırmanırken hafta başından bu yana yüzde 1.6 yukarıda bulunuyor.
Türk Lirası perşembe günü neredeyse yüzde 1.5 değer kaybıyla dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken ikinci sırada yüzde 0.47 değer kaybıyla Güney Afrika randı oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün enflasyonda belirgin düşüşün üçüncü çeyrek sonu, dördüncü çeyrek başında olacağını, bu sürecin bankanın politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kavcıoğlu, piyasalardaki para politikasında erken gevşeme beklentilerinin tamamen ortadan kalkması gerektiğini de ifade etti.
FAİZ İNDİRİMİ ENDİŞESİ TL ÜZERİNDE BASKI YARATIYOR
TCMB, önceki Merkez Bankası Başkan Naci Ağbal'ın görevden alınarak Kavcıoğlu'nun başkanlığa atanması sonrası yabancı yatırımcıları Türkiye piyasalarında tutmakta zorlanıyor. TL tarihi zirvelerde işlem görürken bankacılar TCMB'nin politika faizini yüzde 19 ile dünyanın en yüksek oranlarınında tutmasının piyasalardaki satış baskısını hafifleten en büyük etkenlerden biri olduğunu düşünüyor.
TCMB bir indirim sinyali vermese de, bankanın kısa sürede bunu gerçekleştireceği endişesi mart sonundan bu yana TL üzerinde baskı yaratıyor.
Kavcıoğlu'nun göreve geldiği hafta piyasalarda erken tarihli bir PPK beklentisi ile başlayan hızlı faiz indirimi endişeleri sonraki rutin PPK'larda da devam etti. Ancak TCMB Kavcıoğlu döneminde bugüne kadar bir faiz indirimi gerçekleşmedi.
Mart sonunda görevi devralan Kavcıoğlu bugüne kadar faizleri yüzde 19'da sabit tutu. Buna rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak, kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini taşıyorlar. Bu da TL'de değer kaybı olarak zaman zaman fiyatlamalara yansımaya devam ediyor.
Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu hafta katıldığı TRT yayınında, "Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın" dedi. Açıklama TL'de belirgin değer kaybı yaşattı.
Dolar/TL, dün 8.5'li seviyelerden illikit piyasada 8.88'e kadar yükseldikten sonra dün 8.6 seviyelerinde işlem gördü.
TCMB yatırımcı toplantısındaki açıklamaları sonrası ise dolar/TL sınırlı düştü.
TL'DEKİ DEĞER KAYBIYLA ENFLASYON YÜKSEK SEVİYELERDE KALABİLİR
Öte yandan, TL son dönemde Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik devam eden endişeler ve ABD verilerinin beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret etmesinin gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı baskıya paralel olarak değer kaybı yaşıyor. TL'de gelişmekte olan ülke para birimlerinin belirgin üzerinde değer kayıpları görülüyor.
TL'deki değer kaybının devam etmesi enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyelerde kalmasını beraberinde getirirken bu da yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulması olasılığını doğuruyor. Düşük faiz istekliliği ile bilinen Erdoğan'ın yeni bir faiz artışı gerektiğinde nasıl bir tepki vereceğine yönelik endişeler faiz artışının yapılabilirliğini piyasada sorgulattırarak TL'de yeni değer kayıplarını tetikleyebiliyor.
ENFLASYONDA TAM KAPANMA ETKİSİ
Mayıs ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.59 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre mayıs ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.89 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon da yüzde 16.99 oldu.
Mayısta üretici fiyatlarındak yükseliş ivmesi ise devam etti. Mayısta üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38.33 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 3.92 oldu.
Üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makas, mayıs ayında 21.74 puanla rekor seviyeye yükseldi.