Durmuş Yılmaz, Artı Gerçek'e yorumladı: Para basmaları da kuvvetle muhtemel

Durmuş Yılmaz, Artı Gerçek'e yorumladı: Para basmaları da kuvvetle muhtemel
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun 30 milyar TL bağış açıklaması tartışma konusu oldu. Durmuş Yılmaz, para basma ihtimalini işaret etti. Uğur Gürses: "TBMM'de ek bütçe çıkararak yapılacak işler yan yollarla yapılıyor, usulsüz yapılıyor."

Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin 8 ulusal televizyon kanalı depremzedelere yardım için ortak yayın yapıyor. Ortak yayın yapan kanallar arasında ATV, FOX, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV, TRT 1 ve TV8 bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da telefonla bağlandığı canlı yayına birçok kurumdan destek geldi. Şuana kadar toplanan bağış, 104 milyar 4milyon 905 bin TL'yi buldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yayına bağlanarak Merkez Bankası'nın 30 milyar TL bağışta bulunduğunu söyledi.

Eski TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz ve Eski Merkez Bankası Başkanı ve eski Bakan Rüşdü Saraçoğlu kararı Artı Gerçek'e değerlendirdi.

ESKİ TCMB BAŞKANI YILMAZ: PARA BASMALARI DA KUVVETLE MUHTEMEL

Yılmaz, "3 aşağı 5 yukarı yönetim kurulunda kar bilançosuna karar verdilerse Hazine'ye aktarılacak miktarı bağış olarak gösteriyor olabilirler" dedi. Böyle bir kararın olup olmadığının bilinmediğini de belirten Yılmaz, "Para basmaları da kuvvetle muhtemel olabilir. Taahhütün yerine getirilip getirilmediğine göre yorumlayabiliriz ancak" ifadelerini kullandı.

SARAÇOĞLU: ÇANTAYLA DA VERİYOR OLABİLİR

Rüşdü Saraçoğlu TCMB'den ayrıldığı dönemde Merkez Bankası'nın yönetmeliğinde aktarımlara dair kesin ve net kuralların olduğunun altını çizdi. Saraçoğlu, "Neyin nereye gidebileceği çok kesindi. Belki şimdi bağış da yapabiliyor olabilir. Çantayla da veriyor olabilir. Öyle bitirdiler ki yönetmeliği ne yorum yapsam yalan olur" dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklaması "kamu kurum ve bankalarının Hazine'den bağış yapabilir mi?" tartışmasını doğurdu. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın bağış kararını ekonomistler yorumladı.

GÜRKAYNAK: YOKTAN PARA VAR EDEREK YAPILAN BAĞIŞ

Refet Gürkaynak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Hazine bağışlamış olsaydı kimin parasını kime bağışladı diye sorardık, bunda yoktan para var ederek yapılan bağış" ifadelerini kullanarak güldü.

Gürkaynak, "Bezdim. Bari depremi insanlar ile alay etmek için vesile haline getirmeyin" ifadelerini kullandı.

GÜRSES: MERKEZ BANKASI DA 30 MİLYAR TL'Yİ KARŞILIKSIZ BASACAK

Uğur Gürses, "Kamu kurum ve bankalarının Hazine kesesinden bağış yapmaları tuhaf değil mi?" diye sordu. Gürses, Merkez Bankası'nda ek bütçe çıkarılarak yapılacak işlerin yan yollarla yapıldığını belirterek "usulsüz yapılıyor" dedi.

Gürses'ın paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

"Kamu kurum ve bankalarının Hazine kesesinden bağış yapmaları tuhaf değil mi? Aralık ayında Hazine'den 20'şer milyar, toplam 60 milyar TL sermaye konan kamu bankaları, 7, 12 ve 20 milyar TL, toplam 39 milyar TL bağış yapıyor. Bütçeden yapılmasının ne sakıncası var?

Merkez Bankası da 30 milyar TL'yi karşılıksız basacak. TBMM'de ek bütçe çıkararak yapılacak işler yan yollarla yapılıyor, usulsüz yapılıyor..."

Öne Çıkanlar