EBRD Türkiye büyüme tahminini düşürdü
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye için 2017 büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2,6'ya düşürdü, iki yıl için dört risk sıraladı.
![EBRD Türkiye büyüme tahminini düşürdü](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/6869.jpg)
EKONOMİ - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye için 2017 büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2,6'ya düşürdü. "Türkiye ve Güney-Doğu Akdeniz için görünüm, güvenlik ve jeopolitik riskler ile düşen turizm gelirleri, yatırımları yansıtacak şekilde bir miktar zayıfladı" diyen EBRD, negatif revizyonla birlikte paylaştığı açıklamada gelecek iki yılın görünümüne ilişkin riskleri de paylaştı.
EBRD'ye göre iki yılda ortaya çıkabilece riskler şu şekilde:
* Bölgesel jeopolitik istikrarsızlık;
* Yatırımcılar gözünde zayıflayan kurumsal bağımsızlık algısı;
* Fed tarafından parasal sıkılaşmanın beklenenden hızlı gerçekleştirilmesi ve buna bağlı olarak küresel likiditede azalma
* Ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyeline erişebilmesi için gerekli olan yapısal reform çabalarının ihmal edilmesi
BEŞ BAŞLIKTA EBRD'NİN TÜRKİYE EKONOMİSİNE BAKIŞI
Bununla birlikte mevcut duruma ilişkin olarak yapılan değerlendirmeler ise beş başlıkta toplandı.
1) Dış dengede zorluklar devam ediyor
"Cari açık, petrol fiyatlarının düşmesi ve liranın değer kaybetmesinin dış ticarete etkisi sayesinde 2013 yılı sonundaki GSYH’nin yüzde 6,7’sinden 2016 yılı sonunda yüzde 3,8'ine düşmüş olmakta birlikte hala yüksektir. Brüt dış finansman ihtiyacı GSYH’nin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturmakta ve ülkeyi küresel likidite koşullarına bağımlı halde bırakmaktadır."
2) Geçmiş reformlar sonucu kamu finansmanı ve bankacılık sektörü sağlam temeller üstünde
"GSYH’nin yüzde 1,1'i seviyesindeki bütçe açığı ve yüzde 30’u civarındaki kamu borcu, hükûmete mali politikalar uygulamak için yeterli alanı vermektedir. Ayrıca, bankacılık sisteminin sermaye yeterliliği yüksek olup, sorunlu krediler yüzde 3,3 gibi düşük bir seviyededir"
3) Hane halkı tüketimi, 2017 ve 2018 yıllarında büyümenin temel kaynağı olmaya devam edecek
"Dayanıklı tüketim mallarındaki KDV indirimi gibi önlemlerle desteklenen hane halkı tüketimi, 2017 ve 2018 yıllarında büyümenin temel kaynağı olmaya devam edecektir."
4) Turizmde toparlanma yavaşlayacak
İç siyasi ve bölgesel jeopolitik durumun kırılganlığı turizmdeki toparlanmayı yavaşlatacaktır.
5) Özel sektör yatırımları zayıf büyümeye devam edecek
"Kamu yatırımlarının artmasına karsın, derecelendirme notlarının düşürülmesinin ardından finansman maliyetinin yükselmesi, artan işgücü ve ithal girdi maliyetleri nedeniyle özel sektör yatırımları zayıf büyümeye devam edecektir."
EBRD, 2016 yılında da her 100 euro yatırımının 20 eurosunu Türkiye'ye yöneltmişti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Banka'Nın 2017'de de en çok desteği Türkiye'ye vermesini bekliyor.