Artı Gerçek - Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü petrol kesintilerine ABD envanterindeki gerileme eklendi. Bu durum hali hazırda artış yönünde ivmelenen petrol fiyatlarında rallinin sürmesine neden oldu. Hafta içinde brent tipi petrol varil başına 97 doları geçerken, Amerikan tipi petrol WTI ise 95 dolar sınırını geçti. Aralarında JP Morgan, Goldman Sachs gibi uluslararası bankalar brent tipi petrol için 100 dolar eşiğinin geçilmesine ramak kaldı uyarısı yapıyor. Petrol fiyatlarındaki bu tırmanma, artan küresel enflasyonu düşürme girişimlerini sekteye uğratıyor. Başta Fed (ABD Merkez Bankası) olmak üzere pek çok merkez bankası petrol fiyatlarını yakından takip ediyor. Petrol fiyatlarındaki artış başta akaryakıt olmak üzere ulaştırmadan üretime pek çok sektörün maliyetlerine doğrudan etki ediyor.
ABD OTOMOTİV GREVİ BÜYÜYOR
UAW'nin Ford, GM ve Stellantis ile yaklaşık 150 bin işçinin yeni sözleşmesine yönelik görüşmelerinden mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşma çıkmaması sonrasında yaklaşık 13 bin işçi greve gitme kararı aldı. Böylece 3 büyük otomobil üreticisini hedef alan ve "Ayağa Kalk" olarak adlandırılan otomotiv işçilerinin grevi, 15 Eylül'de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa 3 otomobil fabrikasının işçileri birlikte greve gitmişti. Sendikaların taleplerine firmaların sağır kalması nedeniyle greve Ford'un Chicago'daki ve GM'nin Michigan'daki montaj tesisleri de katılıyor. Bu durum, greve 7 bin ek kişinin katılması demek. Geçen hafta başlayan greve Beyaz Saray ve Eski ABD Başkanı Barack Obama’dan destek gelmişti.
ÇİN İMALAT SEKTÖRÜ ALTI AY ARADAN SONRA POZİTİFE DÖNDÜ
Çin'in imalat faaliyetleri altı ay sonra ilk kez pozitife dönerek, ekonominin bazı bölümlerinin yeniden canlandığına dair yeni sinyaller verdi. Resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül'de 50,2 oldu. Böylelikle mart ayından bu yana endeks ilk kez 50'nin üzerinde gerçekleşti. Ağustos ayında endeks 49,7 değerini almıştı. Gerçekleşen veri Bloomberg anketindeki beklentinin de üzerinde gerçekleşti. Endekste 50'nin altındaki değerler daralmaya, üstündeki değerler ise büyümeye işaret ediyor.
RUSYA AKARYAKITTA İHRACAT YASAĞINI SÜRDÜRECEK
Rusya’nın 12 Eylül’de ülke genelinde benzin ve motorin ihracatına dönük yasağının beklenenden uzun süreceği netlik kazandı. Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov, akaryakıt piyasasındaki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, "Akaryakıt ihracat yasağının yakında kaldırılacağı beklenmesin. Yakıt arzı ve fiyatları istikrara kavuşana kadar yasak sürecek" ifadelerini kullandı. Rusya'daki akaryakıt piyasasında üretici ve tüketiciler arasında dengenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Şulginov, "Bizim için bu konuda önemli olan hem maliyet hem de hacim açısından iç pazarın tatmin edilmesidir. Özellikle de tarımcılar için" değerlendirmesini yaptı. Rusya’da artan akaryakıt fiyatları sonrası gelen eleştiriler hükümeti bu kalemlerde ihracatı askıya almaya itmişti.
ÇİKOLATA LÜKS HALİNE GELEBİLİR: KAKAO KITLIĞI RİSKİ
Batı Afrika'nın yeni kakao hasadının beklentileri karşılayamaması durumunda çikolata üretiminde maliyetlerin yükselebileceği konuşuluyor. Kakao fiyatları, kötü hava koşulları ve hastalıkların dünya arzının üçte ikisini oluşturan Fildişi Sahili ve Gana'daki üretime zarar vereceği korkusuyla geçen yıl yaklaşık yüzde 47 arttı. El Nino'nun durumu daha da kötüleştirmesi beklenirken, analistler yeni başlayan sezon için üçüncü bir küresel kıtlık bekliyor. Bu durum, gıda için maliyet baskıları hafiflese bile atıştırmalık segmentinde enflasyonun devam edebileceği anlamına geliyor. Hershey Co. ve Lindt & Spruengli AG gibi önde gelen çikolata üreticileri şimdiden olası fiyat artışları konusunda uyarıda bulundu.