'Ekonomi yavaşlıyor, kötüleşme sürecek'

İspanyol BBVA bankası, sanayi üretiminin ekonomide yavaşlama sinyalleri olduğunu gösterdiğini, kötüleşmenin süreceğini öngördü.

'Ekonomi yavaşlıyor, kötüleşme sürecek'

Sanayi üretimi takvim etkilerinden arındırıldığında ağustosta yıllık yüzde 1.7 büyüyerek beklentileri aştı. 2016 sonundan bu yana gözlenen en düşük büyüme oranı olan bu seviye, ağustostaki uzun tatil öncesi öne alınmış üretimle yukarı yönlü şaşırtan temmuz verisinin akabinde. ekonomideki hızlı dengelenmeyi teyit etti.

Verileri değerlendiren ekonomistlerde ortak görüş, yavaşlamanın kaçınılmaz olduğu yönünde. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş da "Üretim tökezlememiş, adeta kapaklanmış" yorumunu yapanlardan.

'TÜRKİYE KRİZİN BAŞINDA, BANKALAR DAHİL İFLASLAR YOLDA'

Uluslararası Ekonomi Peterson Enstitüsü uzmanlarından Jacob Kirkegaard da, karamsar bir tablo çizerek, "Türkiye’de ekonomik krizin henüz başındayız" tespitini yaptı, "Önümüzdeki dönemde beklenmedik şeyler olabilir. Türk Lirası önemli ölçüde değer kazanmadıkça, iş yerleri kapanacak, borç ödeme zamanı geldiğinde iflas edenler olacak. Bu söylediğim bazı Türk bankaları için de geçerli" dedi.

Öte yandan Para Analiz’de yer alan habere göre, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), ekonomide yavaşlama sinyalleri olduğunu ve kötüleşmenin süreceğini öngörüyor.

"Arınmamış sanayi üretimindeki sert düşüş, sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte yıllık bazda daralacağını, bunun da GSYH büyümesini aşağı çekeceğini gösterdi" diyen banka, "Para politikasındaki sıkılaşma (eylülde 625 baz puan ve yılbaşından bu yana 1125 baz puan) ve artan dış finansman maliyetleri reel ekonomiyi gecikme ile etkileyecek ve bu etki dördüncü çeyrek itibariyle daha belirgin olacak" diyor.

BBVA, 2018 yılı büyümesinin yüzde 3’e gerilemesini bekliyor. Sanayi üretiminin büyümede yavaşlamayı gösterdiğini kaydeden banka, "ağustos verisi ekonomideki yavaşlamaya dair net bir resim ortaya koydu fakat yavaşlamanın boyutu hâlâ belirsizliğini koruyor" görüşünü dile getiriyor.

BBVA’nın değerlendirmesine göre İmalat PMI Endeksi'nin 42’ye gerileyerek 2009 yılından beri görülen en düşük seviyeye gelmesi, kapasite kullanımı ve elektrik üretimindeki kötüleşme, kredi büyümesindeki ciddi yavaşlama ve ara malı ithalatında devam eden güçlü düşüş, önümüzdeki dönemde daha hızlı yavaşlamaya işaret ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ekonomi sanayi üretimi BBVA