'Ekonomik kriz sandığa öfke olarak yansıyacak'

Yurttaşlar artık tane hesabıyla alışveriş yaptıklarını belirtirken, iftar sofralarını değerlendiren İhsan Eliaçık 'Geçen yıla kıyasla gözle görülür bir yoksullaşma var' dedi.

'Ekonomik kriz sandığa öfke olarak yansıyacak'

Hükümetin ekonomi politikaları nedeniyle gelir dağılımındaki adaletsizliğin derinleşmesinden yakınan yurttaşlar pazardan artık tane hesabıyla alışveriş yaptıklarını belirtti. Günden güne krize sürüklenen ekonomiden nasıl etkilendiklerini anlatan vatandaşlar, bu durumdan kurtulmak için bir an önce üretim ekonomisine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

‘SAMANI BİLE DIŞARDAN İTHAL EDEN ÜLKE HALİNE GELDİK’

İki yıldır işsiz olduğunu söyleyen inşaat mühendisi Coşkun Yılmaz, her gelen günün bir önceki günden daha kötü olduğunu dile getirdi. Yıldız, "AKP’nin politikalarıyla birlikte sadece tüketen bir toplum haline geldik. Kuru fasulyeyi, samanı dışarıdan ithal ediyoruz. Üretimin olmadığı yerde nereye kadar tüketebileceksiniz? Cari açık, dış borç sürekli artıyor. İstanbul’u konut mezarlığına çevirdiler. Türkiye’de çıkan tüm madenlerin işletmeleri başkalarına verdiler. Her alanda ekonomi çökmüş durumda. Günübirlik planlamalarla ekonomik sorunlar çözülmez. Bir an evvel üretim ekonomisine geçilmeli. Kalıcı çözümler üretilmeli" ifadelerini kullandı.

‘PASTADAN PAY ALAMIYORUZ’

Öğretmen Umut İzsüren de ekonomideki sorunların gündelik hayatta yıkıcı bir şekilde hissedildiği görüşünde. Bir memurun aylık kazancıyla alabildiklerinin giderek azaldığını ifade eden İzsüren, şunları söyledi: "Gelir dağılımındaki adaletsizlik bu kadar fazla açıldı ki… Bir pasta vardı eskiden. Bu pastadan küçük de olsa pay alabilirken şimdi o küçük payı da alamıyoruz. Gelir dağılımındaki adalet düzelmedikçe hiçbir şey düzelmez. Ekmek yoksa, barış da yok. Bunun için bilinçlenmek gerekiyor. Sınıfsal bilinç bu ülkede oluşmadıkça bir şey olmaz."

‘MUTFAKLARIMIZ BOŞ’

"Mutfakta yangın var" diyen emekli işçi Yusuf Gülen ise, "Ülkeyi yönetenlerin istikrarsız politikaları yüzünden ekonomi çöktü. Mutfaklarımız bomboş. Daha fakirleştik. Dolar Euro sürekli artış da. Bir yıl öncesine kadar arabaların deposunu doldurduğumuz parayla bu sene yarısı ancak doluyor. Alım gücümüz sıfırlanmış. Emekli maaşımız ayın 15’i gelmeden bitiyor. Binlerce gencin işsiz olduğu bir yerde emeklilerin ekstra iş yapması da çok zor. Bunu aşılması için öncelikle istikrar sağlanmalı. Güvenin adaletin olmadığı bir yerde ekonominin de iyi olması beklenemez" dedi.

‘TANE HESABI ALIŞVERİŞ’

Emekli işçi Nurşen İnal’sa pazara gittiğinde tane hesabı ile alışveriş yaptığını kaydetti. İnal, "Pazarcılar bir kilodan aşağı satmazken şimdi 250 gram bile satıyorlar. Üretim ekonomisine acil geçilmeli" dedi.

İLGİLİ HABER: DOLAR YENİ HAFTAYA YENİ REKOR İLE BAŞLADI

SANDIĞA ÖFKE OLARAK YANSIYACAK’

Geçen seneye nazaran insanların sofralarında gözle görülür bir azalma olduğunu ifade eden Antikapitalist ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık ise "Sofralarda azıcık peynir, azıcık zeytin, azıcık domates, azıcık biber var. Bu da gösteriyor ki bu sene ekonomik sıkıntılar ve pahalılık mutfağı vurmuş. İnsanlar gidip alışveriş yapamıyorlar. Bunu da kimseye söyleyemiyorlar. Vatandaş sıkıntı içerisinde, alım gücü daralmış" diyerek, bunun sandığa bir öfke şeklinde yansıyacağını söyledi.

‘TÜM HALKLAR BİRLEŞMELİ’

Tüm sıkıntıların giderilmesi için muhalefet partilerinin, Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin birleşmesi gerektiğini dile getiren Eliaçık, "Gökyüzündeki kuş sürüsü gibi, denizlerin altındaki balık kitlesi gibi beraber hareket ederek, herhangi bir flama ve hiyerarşi olmadan birleşme yaratmamız gerekiyor. Biz bunu Gezi'de, Hayır çalışmalarında yapmıştık. TAMAM sloganındaki patlama gibi 2,5 milyon tweet atmasıyla da bunu gördük. Bu seçimin en çok iktidarın yenilmesini insanlardaki korkuyu atması, insanları daha özgür düşüncelerini sağlamak amacıyla yenilmesini istiyorum" diye konuştu. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

sandık Halk ekonomik kriz hayat pahalılığı alım gücü